Wikipedija:Središnja prijava

Izvor: Wikipedija

O središnjoj prijavi[uredi kôd]

Što je[uredi kôd]

Zaklada Wikimedije vodi nekoliko tipova projekata koji su dostupni za online uređivanje (wikipedija, wikizvor, wikiknjige, zajednički poslužitelj...) od kojih većina postoji u nekoliko stotina jezičnih projekata. Suradnici su obično (do 2007. ili 2008. godine) morali napraviti zaseban suradnički račun na svakom od tih projekata i za svaki jezik posebno. To je predstavljalo dodatan posao za suradnike koji su uključeni u rad nekoliko projekata, iako se prijava radi jednom i ne traje dugo (unos suradničkog imena, lozinke dvaput, email adrese po želji i CAPTCHA ako nemate sreće).

Sustav središnje prijave spaja suradničke račune jednog suradnika za sve Wikimedijine projekte. Prednost ovog sustava je što je potrebno prijaviti se samo jednom na bilo kojem projektu Wikimedije. Nije potrebno napraviti novi račun na svakom projektu gdje suradnik želi sudjelovati, suradnički račun se će biti automatski napravljen na svakom Wikimedijinom projektu pri prvoj prijavi na određeni projekt. Druga prednost ovog sustava je osigurana dosljednost elektroničkog identiteta, jer nitko više ne može uzeti vaše suradničko ime, tako da je na svim projektima ono isto i uvijek vaše.

Kako spojiti račune[uredi kôd]

Svi suradnici mogu spojiti svoje račune. Da bi spojili svoje račune i time imali globalni račun, na wikiju na kojem imate račun idite na Posebno:Spoji račun. Wiki na kojem suradničko ime ima najviše doprinosa postat će matični tj. glavni wiki (sysop pravo ima prednost ispred broja doprinosa), elektronička pošta i lozinka s glavnog wikija će postat važeći za sve ostale račune.

Na stranici Posebno:Spoji_račun (ili eng.: Special:MergeAccount) ćete morati upisati svoju lozinku za potvrdu identiteta. Nakon toga će svi računi koji imaju istu elektroničku poštu ili lozinku kao glavna wiki biti spojeni. Možete unijeti i lozinke za dodatne račune ako postoje, koji su vaši, a možda imaju drugačiju lozinku.

Nakon što ovo završi, odnosno nakon što spojite račune, moći ćete se prijaviti na bilo koji javni wiki Wikimedije s jednom lozinkom i imenom, onim kojeg ste upotrijebili za globalni račun; osim ako na određenom projektu već postoji račun s vašim imenom, a nije globalni.

Ako je vaš račun na glavnom wikiju blokiran, ne ćete moći spojiti račune.

Što se mijenja[uredi kôd]

S globalnim računom, vaše će suradnički ime automatski biti rezervirano na svim wikijima Wikimedije; što znači da drugi suradnici više ne će moći registrirati isti račun na različitim wikijima. Suradnik mora postaviti i potvrditi elektroničku poštu samo na jednom wikiju. Promjena lozinke na jednom wikiju će ujedno promijeniti lozinku na svim ostalima. Tako da postavke oko elektroničke pošte ili lozinke ne treba mijenjati pojedinačno na svim računima.

Što se ne mijenja[uredi kôd]

  • Neke stvari i dalje ostaju lokalna:
    • Suradnička prava su uglavnom lokalno pitane, što znači da administrator ne će imati ista prava na svim projektima, već samo gdje ih je dobio. (Ovome su izuzetak globalne suradničke skupine kao što su stjuard ili uklonitelj).
    • Suradničke postavke su lokalno određene, iako elektronička pošta treba biti postavljena i potvrđena na samo jednom projektu. I dalje je moguće imati različite postavke na različitim projektima.
    • Obavijest kada primite novu poruku je i dalje lokalna; vidjet ćete obavijest "nova poruka" samo na projektu kojeg gledate. Ovo se može promijeniti u budućnosti.
  • Suradnici i dalje mogu imati različite suradničke račune na dva projekta, premda, ovi računi ne će biti spojeni u jedinstveni račun.
  • Sustav središnje prijave je dostupan samo za projekte Wikimedijine zaklade; projekti koji su zasnovani na wiki softveru, ali nisu pod okriljem Wikimedijine zaklade, će i dalje imati odvojeni sustav suradničkih računa.

Rješavanje sukoba[uredi kôd]

Sustav će automatski spojiti nazivom istovjetne suradničke račune ako imaju istu potvrđenu elektroničku poštu, ili ako suradnik može pružiti lozinke za račune.

Kako je registracija suradničkih računa dugo bila pojedinačna za svaki projekt, postoji mnogo suradničkih računa koji pripadaju različitim suradnicima na različitim projektima. Novi sustav dopušta samo jedno ime po suradniku, time postoje slučajevi gdje je potrebno preimenovati račune. Preimenovanje računa mora biti napravljeno ručno od strane birokrata ili stjuarda (vidi Ustupanje (globalno) Ustupanje (hr.wiki))

Suradnici mogu tražiti podudaranja prije spajanja korištenjem SUL collision detector.

Birokrati se mogu potražiti na stranici Special:Listusers/bureaucrat na svakom projektu, primjer hr:Special:Listusers/bureaucrat.