Wikipedija:Tehnička strana wikipedije

Izvor: Wikipedija

Razlog uspjeha Wikipedije[uredi kôd]

Wikipedija je otvoreni CMS (Content Management System - sustav za upravljanje sadržajem), kojem je najveća razlika u odnosu na slične sustave što omogućuje promjenu sadržaja i neprijavljenim, odnosno neregistriranim suradnicima. Većina takvih sustava se striktno pridržava suradničkih prava, tj. suradnik mora biti prijavljen na sustav, i da bi promijenio neki sadržaj (članak na wikipediji) mora imati odgovarajuće privilegije. Tu razliku slobodno možemo proglasiti razlogom uspjeha Wikipedije: nije se potrebno registrirati, čak nije potrebno niti znati išta o wiki(p|m)edia formatiranju teksta da bi se uredio postojeći/napisao novi članak. Dovoljno je kliknuti Uredi kôd, napisati tekst, kliknuti Sačuvaj stranicu i to je to. Može li biti jednostavnije?


Softver i sklopovlje Wikipedije[uredi kôd]

Sklopovlje wikipedije čine PC računala u 19" formatu za ugradnju u serverske ormare, u ovom trenutku njih 106, 69 na Floridi, 3 u Francuskoj, 11 u Amsterdamu, a 23 daje Yahoo!.

Softver je slijedeći:

Struktura sustava[uredi kôd]

  • 8 MySQL poslužitelja - (1 je master, 6 ih radi u slave modu, 1 je nezavisan, njegova baza se koristi za prikupljanje donacija i ostale wikimedijske poslove)

Ponekad je iz raznih razloga (preveliko opterećenje, ljudska ili hardverska greška) usporena sinkronizacija između MySQL mastera i njegovih robova, i tada se događa slijedeće: snimimo novu stranicu (kliknemo na "Sačuvaj stranicu"), a nove stranice - nema.

Zašto i kako se to dogodilo?

Kad snimimo novu stranicu, ona se snima na db master, dok kad se poslužuje stranica, ona se poslužuje s prvog db roba koji je pri ruci. Dok se ne izvrši sinkronizacija - stranice nema. Obično je sinkronizacija dovoljno brza i krajnji korisnik misli da se koristi samo jedan db poslužitelj, no kad zapne onda istina izađe na vidjelo.

Što činiti?

Dvije stvari se preporučaju:

  • Ako uređujete velike članke, radite to u nekom uređivaču teksta i često snimajte promjene. Kad budete gotovi s člankom, onda otvorite dotični članak na wikipediji. Na taj način bilo da se vaše računalo zblesira ili wikipedija, vaš rad je sačuvan.
  • Pročitajte sadržaj stranice Wikipedija:IRC i spojite se na kanal #hr.wikipedia na irc.wikimedia.org poslužitelju. Na tom kanalu možete vidjeti da li je vaša stranica stvarno pohranjena na wikipediju. Ako jest, onda će se vaša promjena sigurno pojaviti, čim se izvrši sinkronizacija.
  • 49 Apache poslužitelja - oni poslužuju stranice ulogiranim korisnicima
  • većina ostalih računala su squid-ovi, tj. cache poslužitelji, oni poslužuju stranice neulogiranim korisnicima

Wikipoveznice[uredi kôd]

Izvori[uredi kôd]

  1. Feldman, Asher. 22. travnja 2013. Wikipedia Adopts MariaDB. Pristupljeno 10. studenoga 2020.