Wikipedija:Tipski članci/Životopisi

Izvor: Wikipedija

Životopisi - članak započinjemo imenom i prezimenom (podebljano) osobe o kojoj je životopis, nakon toga u zagradi dodaje se mjesto rođenja, dan, mjesec i godina rođenja, ako je osoba preminula nakon crtice upisuje se mjesto smrti, dan, mjesec i godina smrti, sve u zagradi. Nakon zagrade napiše se zanimanje osobe ili ono po čemu je najpoznatija uvodnom rečenicom.

Koji obrazac slijediti pogledajte na stranici smjernica o stilu.

Dobar je primjer i članak o Fjodoru Dostojevskom, naime nužni podatci su:

  • datumi i mjesta rođenja i smrti
  • važnija djela

Ako želite dodati infookvir rabite Predložak:Infookvir životopis ili neki od specifičnih predložaka koji obuhvaćaju užu skupinu osoba.

Korisno bi bilo dodati i nešto o školovanju, društvenom statusu obitelji za one pisce kod kojih su takvi podatci dostupni i poznati. Ukoliko je dotični pisao i članke u novinama, to se može spomenuti, no molim ne navoditi imena članaka, novina i datume objavljivanja, jer ovo nije mjesto za objavljivanje monografija, ovo je enciklopedija.

Životopisi svih umjetnika i ostalih zaslužnika spadaju ovamo (književnici, slikari, glazbenici, državnici,...)

Što NE raditi[uredi kôd]

Važna napomena: Na mnogim Wikipedijima pojavljuje se kao država rođenja osobe ime države koja je postojala u dotičnom trenutku. Nije moguće poreći važnost te informacije, no s druge strane Wikipedija ne smije svoje čitatelje zbunjivati, nego im dati što je moguće točniju i potpuniju informaciju. Pogotovo to treba imati na umu iz perspektive višejezičnosti Wikipedije i dostupnosti Wikipedije iz cijelog svijeta. Naime, poneki stanovnici Novoga svijeta (SAD) misle da je Europa jedna država u kojoj se govori francuski jezik. Može se čuti i ovo: Čula sam za Purana (Turkey), ali za Gladnoga (Hungary) nisam. ;-)

Iz te perspektive, pisanje u infokvirima da je netko rođen u Zagrebu u Austro-Ugarskoj (npr. 1870.), a umro u Rijeci u Italiji (npr. 1936.) apsurdno je. Valja pisati da je dotični rođen i umro u Hrvatskoj (u infokviru), a u članku se navodi da je 1870. godine Zagreb (kao i većina Hrvatske) bio dio Austro-Ugarske, odnosno da je dio grada Rijeke (zapadno od Rječine) 1936. bio u sastavu Italije.

Wikipedija treba informirati, ne zbunjivati!

"Crtanje" zvjezdica, križića, kratice "rođ.", "pog.", "um."

Negdje oko 2006. ili 2008. su se jedno vrijeme u životopisima "crtale" zvjezdice i križići, što je nepotrebno jer ako su s lijeva na desno navedene dva datuma u razmaku od više godina, od kojih je prvi datum raniji, a drugi kasniji, nema se što krivo razumjeti. Zvjezdice i križići su više grafički elementi koji možebitno poboljšavaju dizajn, ali kako Wikipedija nije slikovnica suvišni dizajnerski elementi se uklanjaju.

Korisne poveznice[uredi kôd]

Prije pisanja životopisa žive osobe svakako pročitajte Wikipedija:Životopisi živih osoba i Wikipedija:Kriteriji