Wikipedija:Vanjske poveznice

Izvor: Wikipedija
Ovo je smjernica Wikipedije na hrvatskome jeziku.
Svi bi je suradnici trebali poštovati.
↱
Pravila i smjernice
Pet stupova Wikipedije · Zanemarite sva pravila · Budite odvažni!
Univerzalni kodeks ponašanja
sva pravila i smjernice

Vanjske poveznice su poveznice na internetske stranice izvan Wikipedije. Njih ne bi trebalo dodavati unutar članka, već na samo dno u poseban podnaslov nakon poveznica na sestrinske projekte; Wikizvor, Wikiknjige, Wječnik, WikiCitat, Zajednički poslužitelj, wikivrste, Meta.

One bi trebale omogućiti čitatelju produbljivanje znanja o temi. Važni podaci u pravilu spadaju u članak i suradnici bi trebali takve stranice rabiti kao izvor i svojim riječima prepričati sadržaj tih vanjskih stranica, te ga uvrstiti u članak (poštujući autorska prava), a njih navesti kao izvor podataka, ne samo kao gole vanjske poveznice. U slučaju ako se sadržaj vanjske stranice ne može jednostavno uklopiti u članak, a sadrži dragocjene podatke i daljnje informacije o temi, tada se dodaje vanjska poveznica, ali bilo bi poželjno obrazložiti njezino postavljanje.

Općenito

Zlatno pravilo Wikipedije koje se tiče vanjskih poveznica glasi: postavljajte samo najbolje.
Nemojte odabirati bilo koje stranice koje su povezane s temom, već samo one koje su najbolje i najopsežnije na internetu. Do 5 vanjskih poveznica sasvim je dovoljno, s tim da se literatura i drugi izvori u to ne računaju. Wikipedija je enciklopedija, a ne mjesto prikupljanja vanjskih poveznica. Wikipedijini članci trebaju biti dovoljni sami za sebe, bez dodatnih vanjskih objašnjenja. Ako neki pojmovi u članku zahtijevaju dodatna objašnjenja, to činite povezivanjem wikipoveznicama unutar Wikipedije, a ne postavljanjem vanjskih poveznica. Prihvatljivo je dodavati poveznice na one stranice čiji je sadržaj kvalitetan i opsežan, ali nije smisao postavljati kratke članke na Wikipediji, a zatim dodavati vanjske poveznice kao nadopunu skromnog članka.

Temeljne smjernice

  1. Stranice na hrvatskome jeziku trebaju imati prednost. Stranice na ostalim jezicima također mogu biti navedene, ako ne postoji jednakovrijedan tekst na hrvatskom jeziku o istoj temi, a onda svakako treba pokraj poveznice s kratkim opisom dodati i na kojem je stranom jeziku stranica (npr. {{jezikk}} ili {{Eng icon}}; pogledati u Wikipedija:Popis jezičnih kratica).
  2. Ne postavljajte poveznice na Usenet (newsgrupe), forume, stranice obožavatelja, MySpace i slične stranice (npr. Facebook i dr.) . Oni nude između ostalog informacije koje su u pravilu bez izvora i kao takvi nisu pogodni za članke na Wikipediji. Iznimka su takve stranice na kojima npr. glazbeni sastavi imaju svoje službene stranice ili stranice obožavatelja koje sadrže korisne informacije o temi.
  3. Ne postavljajte poveznice na stranice koje često mijenjaju sadržaj. Kod ovakvih portala poput webportala ili blogova sadržaj se često mijenja i suradniku nije predvidljivo što može od tih informacija očekivati. Iz ovoga su izuzete webprezentacije koje za predmet imaju sam članak, te posebno uglednih i pouzdanih institucija.
  4. Ne postavljajte poveznice na npr. webtrgovine. Prednost se daje stranicama bez reklama ili s vrlo malo reklama. Izbjegavajte stranice koje unutar teksta imaju poveznice na tvrtke i proizvode. Kao jedna od zaštita od spama postoji Blacklist. Ako netko pokuša domenu s tog popisa uvrstiti u članak, stranica se ne može snimiti, već se dobije upozorenje o takvoj stranici.
  5. Ne postavljajte poveznice na stranice koje se plaćaju ili je potrebna prijava.
  6. Izbjegavajte poveznice na stranice koje sadrže Flash ili JavaScript.
  7. Ne postavljate poveznice na stranice koje krše zakon, ukoliko ti sadržaji nisu predmet članka.
  8. Kopirajte u sažetak adresu stranice koju dodajete.
  9. Tipovi datoteka koji trebaju dodatnu programsku podršku, npr.PDF ili multimedijalne datoteke dodatno objasnite veličinom datoteke npr. "({{pdf}}; 2,6MB)"
  10. Izbjegavati domene koje sadržavaju znakove koji nisu dio ASCII koda (IDN) .
  11. Ne postavljajte poveznice sa spywareom ili dialerima.
  12. Ne postavljajte poveznice na webstranice koje prikazuju zemljopisne karte, satelitske snimke ili zračne snimke, dok god se iste mogu zamijeniti servisom za karte Wikipedije
  13. Vanjske poveznice na medicinske članke. U području medicine stranice koje opisuju iskustva i stranice grupa za samopomoć u pravilu nisu poželjne. Iznimka su društva oboljelih koja su sudjelovale kod sastavljanja priznatih smjernica i koja ujedno zadovoljavaju službene kriterije.
  14. Poveznice na YouTube, Google Video i slične stranice kod kojih postoji mogućnost ilegalne distribucije nečijeg rada i na taj način kršenja autorskih prava, nisu nikako prihvatljive i prije dodavanja poveznica na takve stranice svakako provjerite poštuju li se autorska prava i ako za svaki pojedini slučaj ona nisu povrijeđena takva se poveznica može dodati.

Vanjske poveznice u člancima gradova

Odgovarajuće vanjske poveznice

  • U svakom članku trebala bi na prvom mjestu biti među vanjskim poveznicama službena internetska stranica grada.
  • Prihvatljive su također službene stranice županije i drugih sličnih službenih institucija, poput turističkih zajednica.
  • U pojedinim slučajevima prihvatljive su nekomercijalne internetske stranice koje sadrže neutralne informacije o mjestu kojih još nema u wikipedijinom članku, pokrivene izvorima.
  • Kao i kod ostalih članaka na Wikipediji ovdje je svakako mjesto i sestrinskim projektima poput zajedničkog poslužitelja.

Neodgovarajuće vanjske poveznice

  • na stranice kojima je primarni cilj reklama;
  • na stranice hotela, restorana, turističkih agencija (turistička ponuda, apartmani, putovanja i slično);
  • na stranice športskih klubova, umjetničkih društava i slično;
  • na stranice religijskih ustanova;
  • na stranice političkih stranaka;
  • na stranice s kulturno-umjetničkim programom (predstavama, koncertima i slično);
  • na stranice s web kamerama i slično;
  • na stranice s maps.google.com
  • na stranice obrazovnih ustanova (škole, fakulteti i slično)

Privremeno prihvatljive poveznice

  • Poveznice na galerije slika imaju smisla ako o gradu nema niti jedne slobodne fotografije na Zajedničkom poslužitelju i ako te stranice zadovoljavaju gore navedene smjernice;
  • Poveznice na pojedinačne znamenitosti grada (npr. crkvu ili muzej), ako je tema neutralno i kvalitetno obrađena i bez komercijalne podloge;

U oba slučaja treba pokušati pronaći sliku na Zajedničkom poslužitelju, a članak na Wikipediji nadopuniti, nakon čega se te vanjske poveznice trebaju ukloniti iz članka (galerija slika).


Vidi