Wikipedija:Vjerodostojnost Wikipedije

Izvor: Wikipedija

Premisa[uredi kôd]

U posljednje vrijeme sve se češće postavlja pitanje vjerodostojnosti Wikipedije (tj. točnosti podataka koji se nalaze u člancima Wikipedije), kako u medijima (u novinama i na televiziji), a i naši suradnici postavljaju to pitanje. Stoga se ovdje navodi jedan od mogućih odgovora, i upute/smjernice kako učiniti Wikipediju točnijom i boljom.

Odgovor[uredi kôd]

Wikipedija je slobodna enciklopedija, samim time ona slučajnom namjerniku može izgledati kao nešto što stvara tko god hoće, i samim time nešto krajnje nepouzdano, tj. nešto što može biti dobro i točno (ako naiđemo na dobar članak), ali i nešto potpuno krivo (bilo netočno bilo izmišljeno).

Pravo stanje se (ipak) razlikuje, naime hrvatska wikipedija rabi mehanizam patroliranih promjena (od svibnja 2007. nadalje), kojim se nadzire svaka promjena u glavnom imenskom prostoru. To pregledavanje nije trenutno, ali ako u nekom članku nije bilo promjena u zadnjih 3-4 tjedna, onda se taj članak može smatrati pregledanim.

Problem naravno leži u svim onim promjenama (ili sadržaju hrvatske wikipedije) nastalim prije svibnja 2007. godine.

Kako učiniti Wikipediju boljom[uredi kôd]

U dolje navedenim člancima (podnaslov Povezani članci) piše kada i kako rabiti literaturu/izvore, a proces je zapravo sljedeći:

  • navoditi izvor za činjenicu da drvo pluta ili da su led, voda i para tri agregatna stanja tvari kemijske formule H2O je suvišno (što je svakome očito)
  • isto tako za podatke npr. o stanovništvu Hrvatske ili Čilea je obvezno navesti službene izvore (za Hrvatsku je naveden popis stanovništva iz 2001. godine, za Čile je naveden podatak bez izvora)
  • u drugim slučajevima neka vas vodi zdravi razum (posao admina je obrisati suvišne izvore ili upozoriti vas na nedostatak nužnih)
  • kad uređujete postojeće članke i zamjenjujete netočne podatke točnima, administratori će ponekad ukloniti vaše uređivanje ako nije potkrijepljeno izvorima. Na prvi pogled to je katastrofa, no zapravo to je jedini način da wikipedija bude (provjereno) bolja, naime zamjena jednih podataka drugima bez navođenja izvora ne doprinosi wikipediji, dok zamjena netočnih podataka točnima i navođenje izvora (ili samo navođenje izvora za one podatke gdje je to potrebno) doprinosi kvaliteti wikipedije
  • za kraj, (djelomična) parafraza riječi Jimba Walesa: "Wikipedijom se treba služiti za orijentaciju, kao i svakom drugom enciklopedijom. Za dublju analizu bilo koje teme ionako se obraćamo stručnoj literaturi, bilo da pišemo članak na wikipediji, ili seminarski, maturalni, diplomski rad, magisterij ili neku studiju.

Povezani članci[uredi kôd]