Wikipedija:Wikipedisti

Izvor: Wikipedija
Wikipedist
"Wikiped", rijetki oblik homo wikipedista
"Wikiped", rijetki oblik homo wikipedista
Status zaštite

Status zaštite: Sigurni

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Natporodica: Hominoidea
Porodica: Hominidae
Potporodica: Homininae
Tribus: Hominini
Rod: Homo
Vrsta: H. wikipaedicus
Dvojno ime
Homo wikipaedicus
Wales, 2001.
Podvrste
Homo wikipaedicus sysopus
Homo wikipaedicus bureaucrates
Homo wikipaedicus userus

Wikipedisti su ljudi koji pišu i uređuju članke na Wikipediji. Ime su dobili prema enciklopedistima koji doprinose enciklopediji. Wikipedisti formiraju Wikipedijinu zajednicu o kojoj možete saznati više na stranicama meta [1] i Wikipedija:Tko, zašto?. Za znanstveno gledište vidite Motivacije za doprinošenje online zajednicama.

Broj Wikipedista se povećao na više od 1,25 milijuna (1 250 000 -- brojeći registrirane suradničke račune) dodavši tome i nepoznat, ali velik broj neregistriranih doprinositelja. Detaljne statističke informacije o Wikipediji dostupne su na Wikipedija:Statistike.

Raznolikost Wikipedistâ čini gotovo nemogućim izricanje mnogo kategoričkih tvrdnji o Wikipedistima kao cjelini. Informacije o mnogim registriranim Wikipedistima dostupne su na njihovim suradničkim stranicama. Od suradnika se ipak ne zahtijeva da stvore takve stranice ili postavljaju informacije na njima.

Wikipediste možete zamisliti kao globalnu koloniju mrava—samo što ondje nema matice, pa suradnici odabiru svoje vlastite uloge. Neki Wikipedisti dočekuju pridošlice, dok drugi nagrađuju one za koje misle da zaslužuju nagradu. Jedni postavljaju slike, drugi rade na člancima iz povijesti, a treći rade na uklanjanju vandalizma. Mnogi obavljaju sve navedene zadatke. Što god odlučili raditi, svaki Wikipedist je neprocijenjiv.

Ova stranica sadrži popise Wikipedista po zemljama kao i razna ostala grupiranja. Različite kategorije su stvorene radi potrebe. Pojedini Wikipedisti mogu se uvrstiti na odgovarajuće popise ako to žele. Predloženo je da ako postavljate svoje ime na jedan od posebnijih popisa, onda biste ga također trebali uključiti i na abecedni popis.

Wikipedisti su šarolika skupina pojedinaca koji uživaju doprinositi društvu sastavljanjem i širenjem korisnih informacija preko Interneta tijekom svojeg obilnog slobodnog vremena.

Abecedni popisi[uredi kôd]


Više informacija[uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Wikipedisti