Wilhelm von Woyna

Izvor: Wikipedija
Wilhelm von Woyna
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 3. lipnja 1863.
Datum smrti svibanj 1950.
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Wilhelm Friedrich Ludwig
von Woyna
Opis vojnoga službovanja
Čin General poručnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka u Ardenima
Bitka kod Tannenberga
Ofenziva Gorlice-Tarnow
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 3. landverska divizija
5. pričuvna divizija
225. pješačka divizija
VII. korpus

Wilhelm Friedrich Ludwig von Woyna (1863.1950.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s više divizija, te VII. korpusom na Istočnom i Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Wilhelm von Woyna rođen je 3. lipnja 1863. godine. Prije Prvog svjetskog rata zapovijedao je 60. topničkom pukovnijom smještenom u Schwerinu. U veljači 1914. postaje zapovjednikom 15. topničke brigade smještene u Strasbourgu koji se tada nalazio u sastavu Njemačkog Carstva na čijem čelu dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 15. topnička brigada nalazila se na Zapadnom bojištu u sastavu 4. armije kojom je zapovijedao vojvoda Albrecht. Zapovijedajući 15. topničkom brigadom Woyna sudjeluje u Bitci u Ardenima. Krajem kolovoza 1914. Woyna je premješten na Istočno bojište gdje postaje načelnikom stožera I. korpusa kojim je zapovijedao Hermann von Francois. Kao načelnik I. korpusa sudjeluje u velikoj njemačkoj pobjedi u Bitci kod Tannenberga kao i u Prvoj i Drugoj bitci na Mazurskim jezerima.

U rujnu 1915. Woyna preuzima zapovjedništvo nad 3. landverskom divizijom s kojom sudjeluje u ofenzivi Gorlice-Tarnow. Navedenom divizijom zapovijeda do lipnja 1916. kada postaje zapovjednikom 5. pričuvne divizije. Petom pričuvnom divizijom zapovijeda do prosinca 1915. kada preuzima zapovjedništvo nad 225. pješačkom divizijom. U siječnju 1918. Woyna je unaprijeđen u general poručnika. U srpnju te iste godine postaje zapovjednikom VII. korpusa kojim zapovijeda do kraja rata.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Woyna od veljače 1919. zapovijeda 20. pješačkom divizijom smještenom u Hannoveru. Preminuo je u svibnju 1950. godine u 87. godini života.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Wilhelm von Woyna na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Wilhelm von Woyna na stranici Deutschland14-18.de