Wolofi

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Wolof)
Mlađi muškarac iz Gambije

Wolof je crnački narod naseljen u zapadnoafričkim državama Senegal, Gambija, Obali Slonovače i Maliju. Ovaj kraj oni osvajaju stotinama godina prije a od kraja 1300.-tih. Izrast će u golemo carstvo koje će se 1500. podijeliti na 4 glavna kraljevstva. U kontakt s Europljanima Wolofi dolaze 1800.-tih godina, na području Senegala nastat će Francuska Zapadna Afrika a Gambiju koloniziraju Britanci. Wolofi Senegala i danas mnogi imaju francusko državljanstvo i žive u Francuskoj. Senegala i Gambije 1965. godine stekle su nezavisnost ali je francuski utjecaj još prisutan u kulturi Wolofa.

Društvo Wolofa poznaje tri klase, slobodnjake, ili one rođene slobodnima, oni rođene u ropstvu i obrtnike. Slobodnjaci su klasa podijeljena na plemiće pa niže sve do seljaka-farmera. Među obrtnicima nalazimo kovače, kožare i glazbenike, i čine nižu klasu Wolof-društva. Ženidba među članovima triju različitih klasa veoma je rijetka.

Naselja Wolofa broje nekoliko stotina ljudi koji žive u zgradama ili nastambama od zemlje i trske grupiranim oko središnjeg trga, na kojem dominiraju platforma za javne nastupe na središtu trga i džamija na istočnoj strani.

Wolofi su muslimani čija se religija temelji na Muhamedovom učenju, ali ima i nešto pred-islamskog vjerovanja, naročito među ženama.

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Izraz Wolof također se odnosi na wolofski jezik i na njihove države, kulture i tradicije. Starije francuske publikacije često rabe pravopis fr. Ouolof ; do 19. stoljeća susreću se i pravopisi Wolluf, Volof i Olof, među rjeđim varijantama poput Yolof, Dylof, Chelof, Galof, Lolof i drugi.[1][2] Na engleskom su Wollof i Woloff[3] posebno u vezi s gambijskim Wolofom; za govornike engleskog jezika, pravopis Wollof bliži je izvornom izgovoru imena.[2] Također se često piše Jolof, ali više u slučajevima kad se odnosi na Carstvo Jolof i Kraljevstvo Jolof koji su postojali u središnjem Senegalu od 14. do 19. stoljeća. Slično tome, zapadnoafričko jelo od riže na engleskom je jeziku poznato kao riža Jollof.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Levinson, David. 1996. Encyclopedia of World Culture, Volume 9: Africa and the Middle East. G. K. Hall
  2. a b Sy, Mariame I. 2009. Wolof. LRC.Columbia.edu. Language Resource Center, Columbia University. New York. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. srpnja 2011. Pristupljeno 17. lipnja 2019.
  3. Oxford English Dictionary. Oxford University Press. 1986
  4. Ayto, John. 2012. The Diner's Dictionary: Word Origins of Food and Drink. Oxford University Press

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]