ZX Spectrum

Izvor: Wikipedija
ZX Spectrum
ProizvođačSinclair Research
Vrstakućno računalo
Datum izdavanja1982.
Kraj proizvodnje1992.
ProcesorZ80A na 3,5 MHz
MemorijaROM 16 kB
RAM 48 kB
Grafika256 x 192 u 15 boja
Zvukkroz ugrađeni zvučnik
Operacijski sustavSinclair BASIC
PrethodnikZX81
NasljednikSinclair QL

ZX Spectrum je 8-bitno kućno računalo engleske tvrtke Sinclair Research Ltd u vlasništvu karizmatičnog izumitelja Clivea Sinclaira koje se pojavilo na tržištu Velike Britanije 1982. godine. Njegov je mikroprocesor bio Zilog Z80 takta od 3,5 MHz i bilo je dostupno u dvjema inačicama: sa 16 KB i 48 KB radne memorije. Za razliku od svojih prethodnika ZX 80 i ZX 81, ZX Spectrum je imao grafiku u boji, i to razlučivosti 256×192 piksela u 15 boja, i tekstualnog načina 32×24 znaka. Zvuk je bio relativno skromnih mogućnosti: 10 oktava preko jednoga kanala, i proizvodio ga je na zvučniku na samom kućištu. Tipkovnica je bila izrađena od gumene membrane koja je bila nezgodna kod tipkanja i često se kvarila. ZX Spectrum se spajao na televizor, kao i većina tadašnjih računala i igraćih konzola, što je također pridonijelo njegovoj popularnosti, s obzirom na to da je većina kućanstava televizor već imala.

Spectrumov računalni program je bio Sinclair BASIC, inačica tada najpopularnijeg (i najjednostavnijeg) programskog jezika BASIC-a.

ZX Spectrum je učitavao i snimao programe pomoću kazetofona ili ZX Microdrivea.

Uz Commodore 64, Apple II i Atari računala, ZX Spectrum se smatra za najznačajnije kućno računalo u prvoj polovici osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Velika popularnost ZX Spectruma i Commodorea 64 uvelike je pogodovala brzom razvitku industrije računalnih igara.

Tehnički podaci[uredi | uredi kôd]

Model ZX Spectrum 48 (prva godina proizvodnje 1982.)

Modeli[uredi | uredi kôd]

ZX Spectrum+

ZX Spectrum 16K/48K[uredi | uredi kôd]

Prvi model, karakterističnog motiva duge na kućištu, imao je RAM od 16 KB. Naknadno se moglo kupiti proširenje od 32 KB (koje su proizvodili i nezavisni proizvođači), a čak se i računalo moglo poslati u tvornicu na proširenje memorije.

ZX Spectrum 128

ZX Spectrum +[uredi | uredi kôd]

Pušten je u prodaju u listopadu 1984. Praktično je to bio stari model u novom kućištu i s tipkovnicom kao kod Sinclair QLa s dodatkom dugmeta za resetiranje.

ZX Spectrum 128[uredi | uredi kôd]

Razvijen je u suradnji sa španjolskom tvrtkom Investrónica i predstavljen tržištu u rujnu 1985. Ta tvrtka ga je prilagođavala za španjolsko tržište, s obzirom na to da je španjolska vlada uvela poseban porez na računala sa 64 KB i manje memorije koja nisu podržavala španjolsku abecedu i nisu prikazivala poruke na španjolskom jeziku. Model je imao 128 KB RAMa, trokanalni zvuk kojega je proizvodio AY-3-8912 čip, serijski RS-232 priključak, priključak za RGB zaslon, 32 KB ROMa s poboljšanim BASICom, a bio je i MIDI kompatibilan.

Amstradovi modeli[uredi | uredi kôd]

Nakon što je 7. travnja 1986. tvrtka Amstrad otkupila prava na korištenje imena Spectrum, na tržište su izašli modeli Spectruma koji su manje-više temeljeni na osnovnom modelu Spectrum 128, a bili su u kućištu nalik Amstradovoj CPC seriji računala:

  • modeli ZX Spectrum +2, ZX Spectrum +2A, ZX Spectrum +2B (s ugrađenim kazetofonom), te
  • model ZX Spectrum +3 (s ugrađenim 3" disketnim pogonom)

Vanjski uređaji[uredi | uredi kôd]

Tvrtka je proizvodila mnoge dodatke za ZX Spectrum od kojih su najpopularniji ZX Interface 1 i ZX Interface 2.

ZX Interface 1 je uključivao 8 KB ROMa, RS-232 priključak, priključak za mrežu ZX Net, i priključak za (najviše) osam uređaja ZX Microdrive.

ZX Interface 2 je uključivao priključak za ROM umetke, dva priključka za igraće palice te priključak za ZX Printer. Priključak za palice nije bio kompatibilan s već uvelike popularnim dodatkom Kempston interface (tvrtke Kempston Micro Electronic) koji je imao standardne Atari priključke za palice.

Uz tvrtku Sinclair Research, mnoge vanjske dodatke proizvodili su nezavisni proizvođači.


Kopije[uredi | uredi kôd]

Američka tvrtka Timex je licencno proizvodila Sinclairova računala za američko tržište, koja su imala bolja grafička i zvučna svojstva i nisu bila u potpunosti kompatibilna sa ZX Spectrumom. Timexova kopija ZX Spectruma nosila je ime Timex Sinclair 2068, i neka rješenja je Sinclair htio iskoristiti u računalu pod kodnim imenom Pandora, no prodaja Sinclairova odjela za računala Amstradu osujetila je taj plan.

U mnogim zemljama istočnog bloka proizvodile su se neovlaštene kopije Sinclair ZX Spectruma. U Rumunjskoj su postojali kopije ZX Spectruma koje su imale operacijski sustav CP/M i disketne pogone od 5 1/4" ili 3.5", dok je u Sovjetskom savezu na tisuće malih tvtki proizvodilo svoje inačice ZX Spectruma, tako da je na tržištu postojalo preko 50 različitih modela. Ova računala su se oglašavala preko uličnih plakata i prodavali su se na tržnicama. I sada se u Rusiji proizvode kopije ZX Spectruma, a poznatiji su Pentagon i ATM Turbo.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]