Zastava srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj

Izvor: Wikipedija
Zastava srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj
Zastava srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj
Uporaba Zastava nacionalne manjine
Omjer 1:2
Usvojena 2005. (1997. u istočnoj Slavoniji)
Dizajn Trobojnica od tri vodoravna polja (crveno, plavo i bijelo).
Zastava srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj
Uporaba Grb nacionalne manjine u uporabi na istoku Hrvatske od 1997.
Zastava na zgradi općine u Borovu.

Zastava srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj (srpski: Застава српске националне мањине у Републици Хрватској) je službena narodna zastava pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.[1] Odluku o usvajanju zastave donijelo je Srpsko narodno vijeće (SNV) 9. travnja 2005. godine kada nije usvojena i odluka o grbu. Zastava se od ranije (14. studenog 1997.) koristila u istočnoj Slavoniji na temelju odluke Zajedničkog vijeća općina (ZVO) u završnom razdoblju mandata UNTAES-a. Nasuprot SNV-u, ZVO je usvojio i odluku o grbu srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj koji se službeno koristi na istoku zemlje.

Zastava je donekle slična zastavi Srbije ali je drugačijeg omjera (1:2 za razliku od 2:3), ne sadrži grb[2] i drugačijih je nijansi crvene i plave boje.

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 10. ožujka 2016. Pristupljeno 27. travnja 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. http://public.carnet.hr/fame/hrvat/hr-minor.html#hr-msr
Nedovršeni članak Zastava srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj koji govori o zastavi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.