Zdravko Malić (prevoditelj)

Izvor: Wikipedija
Zdravko Malić
Rođenje Ljubija, BiH, 3. rujna 1933.
Smrt Cavtat, 10. listopada 1997.
Nacionalnost Hrvat
Obrazovanje Sveučilište u Zagrebu
Zanimanje znanstvenik, prevoditelj, pjesnik
Portal o životopisima

Zdravko Malić (Ljubija, BiH, 10. listopada 1933.Cavtat, 3. rujna 1997.[1]), bio je hrvatski je znanstvenik, prevoditelj i pjesnik.

Napisao je brojna djela iz područja kroatistike i polonistike; rasprave, eseje, oglede, prikaze i recenzije. Poznat je kao prevoditelj. Jedan je među najvećim prevoditeljima poljske književnosti na hrvatski. Prevodio je i s ruskog jezika, a preko njegovih prijevoda s ruskog, dostupan je na hrvatskom izbor kineske klasične poezije (Oboljeli konj).[2] Napisao je zbirku pjesama U drugom nekom gradu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se u službeničkoj obitelji 1933. godine. U Sarajevu je proveo djetinjstvo i dio mladosti. Ondje mu je 1952. montiran politički proces. Iako je bio izvrsnim učenikom, osuđen na gubitak prava školovanja u cijeloj BiH. To ga je prisililo otići iz BiH. Odselio je u Zagreb koji mu je bio njegovim stalnim boravištem do kraja života. U Zagrebu je završio gimnaziju 1953. godine.

Studirao je na Filozofskom fakultetu gdje je 1958. diplomirao jugoslavistiku i rusistiku. Još dok je bio zagrebačkim studentom, studirao je 1956./1957. francusku književnost i jezik na sveučilištu u Strasbourgu. Inozemno je školovanje nastavio u Poljskoj gdje je specijalizirao poljsku književnost i jezik 1958./1959. na sveučilištu u Varšavi i sljedeće školske godine u Krakovu.

1961. se godine zaposlio na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je radio do smrti, došavši do razine redovnog predavača. 1965. je godine doktorirao u Zagrebu na Filozofskom fakultetu na djelu Witolda Gombrowicza. Dugo je godina vodio Katedru za zapadnoslavenske jezike, dugo je predavao poljski jezik, a do smrti je predavao poljsku književnost.

1969. je osnovao i uređivao časopis Književnu smotru koji je u ono vrijeme bio jedinim hrvatskim časopisom za svjetsku književnost.

Bio je članom Društva hrvatskih književnih prevoditelja, Društva hrvatskih književnika, Hrvatskoga filološkog društva i inih.

Umro je na ljetovanju u Cavtatu.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Dobio je visoke poljske i hrvatske kulturne nagrade.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Malić Zdravko. Encyklopedia PWN (poljski). Pristupljeno 21. studenoga 2020.
  2. Biblioteca OrientalicaArhivirana inačica izvorne stranice od 19. prosinca 2012. (Wayback Machine) Hrvatsko filološko društvo

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]