Zemlji bliski asteroidi

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Asteroid 4179 Toutatis, radarske snimke

Zemlji bliski asteroidi (engleski: NEA, kratica od eNear Earth Asteroid) je zajednički naziv za sve asteroide koji se u jednom dijelu putanje približavaju zemljinoj putanji. NEA se dijele u 3 grupe, nazvane po pojedinim asteroidima iz grupe.

Iako se većina asteroida nalazi u asteroidnom pojasu, postoji i značajan broj asteroida izvan njega.

  • Prvu skupinu čine Amori sa perihelima (najbliža točka putanje oko Sunca) između 1.017 i 1.3 AJ. Iznos od 1.017 AJ je ključan jer je to Zemljin afel (najudaljenija točka putanje oko Sunca). Poznato je oko 20 ovakvih asteroida, a procjenjuje se da ih ima tisuću do dvije s promjerom većim od 1 km.
  • Druga skupina su Apollo asteroidi s perihelom ispod 1.017 AJ i afelom iznad 1 AJ. Poznato je nekoliko stotina asteroida s ovakvim putanjama, a procjenjuje se da ih ima 500 do 1000 većih od 1 km. 2101 Adonis, 2-km-ski asteroid, je 1937. godine došao na samo 2 milijuna km od Zemlje. 4179 Toutatisu, jednom od Apolla, je u prosincu 1992, kao prvom asteroidu, određen oblik i veličina pomoću radara.
  • Treću skupinu čine Ateni s perihelima manjim od 1 AJ i afelima većim od 0.938 AJ. Prosječni životni vijek asteroida iz ove skupine iznosi tek milijun godina nakon čega udare u Sunce ili u neki od planeta. Očito mora postojati stalni izvor novih, a smatra se da su to najčešće oni asteroidi koji "zalutaju" u Kirkwoodovu zonu s rezonancijom 3:1 prema Jupiteru. Posljednjih je godina zabilježeno nekoliko preleta asteroida u blizini Zemlje.