Zlatna harfa

Izvor: Wikipedija

Zlatna harfa Subotičke biskupije je tradicionalna glazbena manifestacija. To je godišnji susret malih župnih zborova. Održava se od 1987. godine. Od 1984. kada je pokrenuta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, od 1987. se počela održavati i Subotičkoj biskupiji. Koordinatorica ove smotre od 1987. do 2008. bila je s. Mirjam Pandžić.[1] Od 2009. do danas koordinator ove manifestacije je Miroslav Stantić. Smotra se sastoji iz dva dijela, koji se sastoji iz svete mise i nastupa zborova. U Subotičkoj biskupiji Zlatna harfa je održana u sljedećim mjestima: Subotici (katedrala i franjevačka crkva), Somboru (karmelićanska crkva), Tavankutu, Lemešu, Vajskoj, te marijanskom svetištu Bunariću kraj Subotice.

Ova smotra je jedna od bitnih događaja u pastoralu djece u Subotičkoj biskupiji, jer na njoj redovito sudjeluje više od 500 djece.

Na redovitoj sjednici u Zagrebu, 30. siječnja 2015. Vijeće franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pod predsjedavanjem fra Miljenka Šteke imenovalo je fra Stipicu Grgata pročelnikom Povjerenstva za Zlatnu harfu, a ostatak povjerenstva su članice: s. Slavica Kožul, s. Nedjeljka Milanović Litre, s. Lucijana Bobaš, s. Branka Čutura i s. Meri Bliznac.[2]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Intervju. Razgovor sa s. Mirjam Pandžić. Glazba uzdiže dušu k Bogu, Razgovarao: Mirko Štefković, Zvonik, br.186/Uskrs 2010.
  2. Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja - Split Fra Stipica Grgat imenovan pročelnikom 'Zlatne harfe' (pristupljeno 2. listopada 2016.)