Zlatni stranački znak

Izvor: Wikipedija
Zlatni stranački znak NSDAP-a

Zlatni stranački znak bio je poseban znak Nacionalsocijalističke stranke. Znak je nosilo prvih 100 000 pripadnika stranke (na poleđini je bio otiskan broj), te drugi individualci kojima je Adolf Hitler dao pravo da nose Zlatni stranački znak. Na poleđini znaka bili su otisnuti inicijali Adolfa Hitlera (AH). Zlatni stranački znak bio je osnovni znak Nacionalsocijalističke stranke s dodatkom zlatnog vijenca koji je okruživao znak u cijelosti. Znak je dodjeljivan u veličinama: 30.5 mm za uniforme i 24 mm za civile. Zlatni stranački znak nosio je nadimak "Zlatna fazana", a nositelji ovog znaka su dobivali i veliki ugled kao elitni pripadnici NSDAP-a (Alte Kämpferi - veterani i oni koje je favorizirao Hitler, tj. elitni pripadnici stranke). Nakon što je Hitler došao na vlast 1933., počelo je masovno učlanjivanje u NSDAP. "Zlatna fazana" nije se dodjeljivala olako, jer veliki dio članova NSDAP-a učlanio se u stranku radi oportunizma, a ne zbog ideoloških razloga. Osnovni stranački znak koji je dodijeljen tim članovima sarkastično je nazvan Die Angstbrosche (Znak straha).

Zlatni stranački znak Adolfa Hitlera imao je broj "1". Svoj Zlatni stranački znak dao je Magdi Goebbels (supruga Josepha Goebbelsa) u svome bunkeru nekoliko sati prije smrti. Ona je to nazvala Najvećom čašću koji jedan Nijemac može primiti. Postala je nositeljicom Hitlerova Zlatnog stranačkog po zasluzi "Najveće majke Reicha".

Zlatni stranački znak "1" ukaredn je s izloga u Rusiji. Stražari su mislili da je provalnik koji je isključio alarme bio mačka, te su mu dopustili da pobjegne. Jedini koji su radili Zlatni stranački znak bili su Joseph Fuess i Deschler & Sohn, a nalaze se u Münchenu.

Poznati nositelji[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Angolia J. R., "For Führer and Fatherland. Political and Civil Awards of the Third Reich", 1978, ISBN 0-912138-16-5
  • Times online