Zvjezdane staze: Originalna serija

Izvor: Wikipedija
Zvjezdane staze: Originalna serija
Naslov izvornika
Star Trek: The Original Series
FormatSF (znanstvena fantastika)
AutorGene Roddenberry
GlumciVidi Likovi
Država podrijetlaSAD
Jezikengleski
Broj epizoda79
Produkcija
ProducentGene Roddenberry
Trajanje epizodeoko 45 min.
Prikazivanje
TV kućaNBC
U HrvatskojHRT 2
Emitiranje8. rujna 1966.3. lipnja 1969.
Povezane TV serije
Nasljednik
Vanjske poveznice
Internetska stranica
Članak o seriji na IMDb-u

Zvjezdane staze (eng. Star Trek), danas poznate i kao Zvjezdane staze: Originalna serija (eng. Star Trek: The Original Series ili skraćeno TOS) su američka znanstveno fantastična serija, koju je napravio Gene Roddenberry, a koja se premijerno emitirala od 8. rujna 1966. do 3. lipnja 1969. godine s ukupno 79 emitiranih i 80 produciranih epizoda.

O seriji[uredi | uredi kôd]

Premda je bila otkazana nakon relativno kratkog emitiranja spojena u sindikat, gdje je bila velika podrškana fanova. Uspjeh serije je bio praćen s pet dodatnih televizijskih serija i jedanaest kino filmova. Upisana je u Guinnessovu knjigu rekorda kao serija s najvećim brojem spinoffa. Premda je serija emitirana i njen službeni naziv je jednostavno Star Trek (Zvjezdane staze), kasnije je dobila novo ime Star Trek: The Original Series "Zvjezdane Staze: Originalna serija" (nekad skraćeno ST:TOS ili samo TOS), kako bi je se razlikovalo od nastavaka koji su uslijedili (od kojih se sastoji cijela franšiza Zvjezdanih staza).

Smještena u 23. stoljeće, Zvjezdane Staze prati avanture svemirskog broda Enterprise i njegove posade, predvođene Williamom Shatnerom kao kapetanom Jamesom T. Kirkom i Leonardom Nimoyem kao njegovim znanstvenim časnikom, Mr. Spockom.

Shatnerov monolog na početku svake epizode (izuzevši oba pilota "The Cage" i "Where No Man Has Gone Before") govori o misiji broda:

» Space, the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before. «

[ Svemir, posljednja granica. Ovo su putovanja svemirskog broda Enterprise. Njegova petogodišnja misija: istraživati čudne nove svjetove, tražiti novi život i nove civilizacije, hrabro ići gdje još ni jedan čovjek nije išao. ]

Zvjezdane staze: Originalna serija (1966. – 1969.)

Serijal Star Trek, za vrijeme emitiranja na NBC u 1966. godini, nije bio uspješan i gledanost je bilo mala, zbog čega je u drugoj sezoni došlo do prijetnje ukidanja serije. Međutim, seriji odani fanovi su pokrenuli kampanju pismima protiv ukidanja tražeći NBC da nastavi s emitiranjem. Fanovi su bili uspješni u tome da serija dobije treću sezonu, no NBC je seriju pomaknuo u 22 h petkom (tzv. "Death Slot " Mrtvi termin), tako nazvan jer je relativno malo ljudi tada gledalo televiziju) što je za posljedicu imalo da gledanost je ostala slaba.

Serija je ukinuta na kraju svoje treće sezone, no imala je veliki utjecaj na fanove i sam žanr znanstvene fantastike što joj je uskoro donijelo kultni status. Kao posljedica toga, franšiza je oživljena 1979. kada je snimljen prvi igrani film. Od tada je snimljeno još deset filmova, a serija je inkarnirana na malim ekranima u obliku novih serijala (Zvjezdane staze: Nova generacija, Zvjezdane staze: Duboki svemir 9, Zvjezdane staze: Voyager i Zvjezdane staze: Enterprise).

Likovi[uredi | uredi kôd]

Slika Uloga Čin Glumac Pozicija
- James T. Kirk Kapetan William Shatner Kapetan i zapovjedni časnik broda USS Enterprise.
- Spock Zapovjednik Leonard Nimoy Znanstveni i prvi časnik; jedni ne-čovjek na brodu (Vulkanac) i Kirkov najbolji prijatelj.
- Leonard McCoy Natporučnik DeForest Kelley Glavni brodski liječnik i kapetanov drugi najbolji prijatelj.
- Montgomery Scott Natporučnik James Doohan Glavni stojar i treći po zapovjednom lancu (najčešće ga kapetan zove "Scotty").
- Nyota Uhura Poručnica Nichelle Nichols Časnica za veze i jedini ženski član zapovjednog osoblja.
- Hikaru Sulu Poručnik George Takei Kormilar (lik je bio znastvenik u drugome pilotu).
- Pavel Andreievich Chekov Zastavnik Walter Koenig Navigator. Postao stalan član posade u drugoj sezoni.
- Janice Rand Yeoman (član posade) Grace Lee Whitney Kapetanova pomoćnica(1. sezona).
- Christine Chapel Medicinska sestra Majel Barrett Glavna medicinska sestra, dr McCoyjeva asistentica.

Glazba[uredi | uredi kôd]

Poznatu naslovnu temu serijala skladao je Alexandar Courage. Osim u originalnoj seriji, korištena je kao glavna tema ili zakulisna glazba u brojnim drugim Star Trek serijalima i filmovima.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Zvjezdane staze: Originalna serija