Usporedni životopisi

Izvor: Wikipedija

Usporedni životopisi (lat. Vitae parallelae) povijesno je djelo starogrčkog povjesničara Plutarha. Knjiga sadrži životopise znamenitih Grka i Rimljana antike, napisanih u parovima. Djelo sadrži ukupno dvadeset i tri para životopisa, kao i četiri životopisa koji nisu bili napisani u paru. Smatra se jednim od najvažnijih izvora podataka ne samo o osobama koje opisuje nego i o antičkom svijetu i Starom vijeku uopće.

Plutarh u knjizi, odnosno prvom odlomku Života Aleksandra objašnjava kako mu cilj nije bio pisati povijest kao takvu, nego pokušati prikazati utjecaj karaktera - dobrog i lošeg - na živote i sudbine slavnih osoba. Prvi par Života - Epaminonda i Scipion Afrički - više ne postoje, a preostale su osakaćene lakunama i lošim prepisivanjem kroz stoljeća.

Bez obzira na to, Životi imaju veliku vrijednost, posebno u slučaju Aleksandra Velikog za koga predstavljaju izvor anegdota i podataka koji se ne pojavljuju nigdje drugdje. Odlomak posvećen rimskom kralju Numi Pompiliju predstavlja važan izvor podataka o ranom rimskom kalendaru.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Plutarhovi Životi plemenitih Grka i Rimljana
Alkibijad i Koriolan - Aleksandar Veliki i Julije Cezar - Arat & Artakserks i Galba & Oto - Aristid i Katon Stariji
Kras i Nikija - Demetrije i Antonije - Demosten i Ciceron - Dion i Brut - Fabije i Periklo - Lukul i Kimon
Lisandar i Sula - Numa i Likurg - Pelopida i Marcel - Filopemen i Flamimije - Fokion i Katon Mlađi - Pompej i Agesilaj
Poplikola i Solon - Pir i Gaj Marije - Romul i Tezej - Sertorije i Eumen
Tiberije Grakho & Gaj Grakho i Agis & Kleomen - Timoleon i Emilije Paul - Temistoklo i Kamil