Afera Marković

Izvor: Wikipedija

Afera Marković bio je politički skandal u Francuskoj kasnih 1960-ih, u koju su bili uključeni francuski predsjednik Georges Pompidou i glumac Alain Delon.

Smrt Stevana Markovića[uredi | uredi kôd]

U selu Yvelines, nedaleko Pariza, je na otpadu 1. listopada 1968. godine, pronađeno mrtvo tijelo Stevana Markovića, bivšeg tjelohranitelja glumca Alaina Delona.

Upletenost Alaina Delona i Françoisa Marcantonia[uredi | uredi kôd]

Alain Delon i korzikanski gangster Francois Marcantoni su bili meta istrage. Jedna od činjenica koja je upućivala u tom pravcu, bilo je pismo koje je Stevan Marković poslao svom bratu Aleksandru u Trst u kojem je napisao: "Ako budem ubijen, za to su 100% odgovorni Alain Delon i njegov kum Francois Marcantoni."

Poslije, istraga se proširuje i na bivšeg francuskog premijera (i budućeg predsjednika) Georgesa Pompidoua, poslije nekoliko novinskih članaka i svjedočenja Borivoja Ackova. On je posvjedočio da je bio prisutan na zabavama s Pompidouovom suprugom, Stevanom Markovićem i Alainom Delonom.

Upletenost Georgesa Pompidoua[uredi | uredi kôd]

Smrt Stevana Markovića izazvala je lavinu glasina, ukazujući na postojanje fotografija grupnog seksa na kojima je bila Pompidouova supruga. Sam Pompidou je optužio Louisa Wallona i Henria Capitanta, da su koristili usluge francuske špijunske službe, SDECE, s ciljem da bi mu namjestili skandal. Kada je Pompidou postao predsjednik francuske republike, imenovao je Alexandra de Marenchesa direkotorom SDECE, s ciljem reformiranja službe. Alexandre de Marenches je zajedno sa svojim privatnim asistenom Michelom Roussinom, protjerao "tajnog agenta" Jean-Charlesa Marchiania, koji je bio umješan u istragu.