Prijeđi na sadržaj

Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Glavna strana)
Dobro došli na Wikipediju
Trenutačno uređujemo 220.818 članaka.
Wikipedija je globalan, višejezičan projekt s ciljem izgradnje slobodne internetske enciklopedije koja je svima javno dostupna. Njezini su suradnici dobrovoljci. Wikipedijom danas rukovodi neprofitna organizacija Zaklada Wikimedija.

Kapibara ili vodenprase (lat. Hydrochoerus hydrochaeris) najveća je živuća vrsta glodavaca na svijetu. Poluvodeni je sisavac, biljojed iz roda Hydrochoerus. Najsrodnije su sa zamorčićima te nešto dalje srodne s agutima, činčilama i nutrijama. Kapibare naseljavaju savane i guste šume Srednje i Južne Amerike, tamo gdje ima vode. Među prstima imaju plivaće kožice i pod vodom podugo zadržavaju dah te mogu plivati i roniti: danju u pravilu radi sklanjanja od velike vrućine, a i inače kako bi pobjegle od predatora, kada plutaju dok im samo nos viri iz vode. Društvene su životinje koje žive u skupinama od nekoliko desetaka jedinki pod dominantnim mužjakom. Komuniciraju zvukovima sličnim lavežu, zvižducima, klopotanjem i cikom, a značajno je i obilježavanje sekretom mirisnih žlijezda. Love ih radi mesa i kože, negdje i zato što se za hranu natječu sa stokom, kao i zbog potkožne masti. U zatočeništvu dožive i dvanaest godina, no u prirodi žive oko četiri jer su omiljena hrana anakondama, jaguarima, pumama, ocelotima, orlovima i kajmanima. Zbog brzog razmnožavanja, populacija je stabilna i vrsta nije ugrožena.

Zbog najezde u argentinskom bogataškom naselju Nordelita sredinom 2021. godine, lik kapibara upotrebljava se kao simbol »klasne borbe« u različitim formatima mema.






Nedavne smrti: Janica Tomić, Luko Paljetak, Damir Matković

10. lipnjaimendani: Greta; Dan državnosti u Portugalu

Polarni medvjedić Knut koji se okotio u Berlinskom zoološkom vrtu


Nedavni dani: 9. lipnja8. lipnja7. lipnja
O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.