Selagina

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Selaginella)
Selagina
zupčasta selagina, S. denticulata
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Tracheophyta
Razred:Lycopodiopsida
Red:Selaginellales
Prantl, 1874
Porodica:Selaginellaceae
Willk., 1854
Rod:Selaginella
P. Beauv., 1805
Baze podataka

Selagina (lat. Selaginella), veliki biljni rod vazdazelenih trajnica koji čini samostalnu porodicu i red u razredu Lycopodiopsida.

Selagine su zeljaste heterosporne papratnjače koje rastu prvenstveno u tropskim krajevima. Stabljika je puzava ili uzdignuta, najčešće bogato viličasto razgranjenom. U Hrvatskoj rastu tri rijetke vrste poznate kao zupčasta (S. denticulata), okruglasta (S. selaginoides) i helvetska ili švicarska selagina (S. helvetica).

Postoji preko 700 vrsta.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Nekadašnji podrazred Selaginellidae sastoji se od jedne porodice, Selaginellaceae, koja sadrži jedan rod i 700 vrsta. Jedini rod je Selaginella ili “šiljasta mahovina”. Šiljaste mahovine su male, zimzelene biljke vlažnih kopnenih staništa, iako se nekoliko vrsta pojavljuje na sušnijim mjestima, a druge su epifiti (žive pričvršćene za grane drveća, ali ne dobivaju nikakvu hranu od svog domaćina). “Šiljaste mahovine” rastu uspravno ili pužući, a na stabljici imaju brojne sićušne listiće poput ljuskica raspoređene u spiralu. Za razliku od vrsta u Lycopodiaceae, “šiljaste mahovine” imaju dvije vrste spora, veće megaspore i manje mikrospore. Megaspore se razvijaju u ženske gametofite, a mikrospore u muške gametofite. Obje vrste spora imaju debele stijenke i obje imaju istaknute trodijelne (triradijatne) grebene.[2] Vrste Selaginella prisutne su gotovo diljem svijeta, ali su najraznolikije i najbrojnije u vlažnim tropima. Široko rasprostranjena vrsta je Selaginella selaginoides, koja se javlja u borealnim i umjerenim regijama Sjeverne Amerike i Euroazije. [3]

Vrste[uredi | uredi kôd]

Vidi Popis vrsta roda Selaginella


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. World Plants (Complete List Pristupljeno 11. srpnja 2022.
  2. Britannica, pristupljeno 17. svibnja 2024.
  3. Encyclopedia, pristupljeno 27. prosinca 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]