Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Dobro došli na Wikipediju
Trenutačno uređujemo 220.595 članaka.
Wikipedija je globalan, višejezičan projekt s ciljem izgradnje slobodne internetske enciklopedije koja je svima javno dostupna. Njezini su suradnici dobrovoljci. Wikipedijom danas rukovodi neprofitna organizacija Zaklada Wikimedija.

Marko Purišić (Umag, 5. srpnja 1995.), poznat kao Baby Lasagna, hrvatski je pjevač, tekstopisac i glazbeni producent. Bio je predstavnik Hrvatske na Pjesmi Eurovizije 2024. s pjesmom „Rim Tim Tagi Dim”, gdje je osvojio drugo mjesto, što je najbolji rezultat Hrvatske na tom natjecanju.

Marko Purišić rođen je 5. srpnja 1995. godine u Umagu kao prvo dijete majke Marije i oca Dragana Puršića. Odrastao je i živi u Umagu. Ima i mlađeg brata Martina koji se također bavi glazbom te djeluje kao član njemačkog rock-sastava Mono Inc. Oba Purišićeva roditelja su učitelji u osnovnoj školi, a Purišić je u raznim intervjuima izrazio da bi i sam vjerojatno postao učitelj da nije započeo glazbenu karijeru. Prije studija odnosa s javnošću na Sveučilištu VERN' u Zagrebu, Purišić je radio kao dječji asistent u osnovnoj školi, a studirao je i inženjerstvo zvuka u Ljubljani te multimediju na Sveučilištu Sjever.

Purišić je glazbenu karijeru započeo 2011. godine kada je aktivno sudjelovao kao gitarist u hrvatskom rock-sastavu Manntra. Godine 2013. grupa objavljuje kako Purišić postaje njihov službeni član.

Nedavne smrti: Luko Paljetak, Damir Matković, Jakša Miličić

22. svibnjaimendani: Helena, Jela, Milan, Renata; Međunarodni dan biološke raznolikosti; Dan državnosti u Jemenu

Zvjezdarnica Višnjan


Nedavni dani: 21. svibnja20. svibnja19. svibnja
O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.