Časopis za suvremenu povijest

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s ČSP)
Časopis za suvremenu povijest

Naslovnica časopisa iz 2005. godine
Glavni urednik Nikica Barić
Kategorija humanističke znanosti, povijest
Izlazi tri puta godišnje
Izdavač Hrvatski institut za povijest
Sjedište Zagreb
Prvi broj 1969.
Web stranica https://hrcak.srce.hr/casopis-za-suvremenu-povijest
ISSN 0590-9597

Časopis za suvremenu povijest hrvatski je znanstveni časopis koji objavljuje rezultate istraživanja na području novije povijesti.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Počeo ga je 1969. izdavati tadašnji Institut za historiju radničkoga pokreta Hrvatske, od 1989. Institut za suvremenu povijest, a od 1996. današnji Hrvatski institut za povijest. U početku je izlazio dvaput godišnje, a od 1971. triput. Glavni i odgovorni urednici časopisa bili su: Ivan Jelić (1969–81. i 1991–92.), Bosiljka Janjatović 1982–88., Vlado Oštrić (1988–90.), Jure Krišto (1992. – 2000.), Stjepan Matković (2001. – 06.) i Nikica Barić od 2007. godine.[1]

Sadržaj[uredi | uredi kôd]

Časopis koji objavljuje rezultate istraživanja na području novije povijesti, tj. od sredine 19. stoljeća do suvremenog doba. Časopis spada u kategoriju časopisa A1, koji su po vrsnoći izjednačeni s časopisima s međunarodno priznatom recenzijom. Časopis izlazi tri puta godišnje, a izdavač mu je Hrvatski institut za povijest iz Zagreba, a objavljuje rezultate znanstvenih projekata Hrvatskog instituta za povijest i drugih autora, koji priopćuju znanstveni sadržaj.

Uz temeljna istraživanja časopis nastoji poticati sustavno zanimanje za znanstvenu kritiku, informacije i probleme metodologije povijesne znanosti, a objavljuju se sljedeće kategorije članaka: izvorni znanstveni članci, prethodna priopćenja, pregledni članci, izlaganja sa znanstvenih skupova i stručni članci. Osim navedenih kategorija časopis objavljuje i recenzije, ocjene te prikaze knjiga i periodike, obavijesti, bilješke, osvrte, reagiranja, ali i relevantnu građu, koja pridonosi boljem razumijevanju povijesti.

Glavni i odgovorni urednik časopisa je Nikica Barić, a uredničko vijeće čine: Zdenko Radelić, Mario Jareb, Vladimir Geiger, Marino Manin, Nada Kisić Kolanović, Tihomir Cipek i Ivica Šute. Međunarodno uredničko vijeće čine Sabrina P. Ramet, John Paul Newman, Carl Bethke, Andrej Rahten, James J. Sadkovich i Zoran Janjetović.

Od 2013. godine časopis se publicira koristeći Open Journal Systems (OJS) sustav uređivanja, a referira se u sljedećim publikacijama: Scopus; Hrvatska bibliografija, niz b; Central and Eastern European Online Library (CEEOL); Historical Abstracts (EBSCOhost); International Bibliography of the Social Sciences (IBSS) i Ulrichsweb, Global Serials Directory.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. časopis za suvremenu povijest, Hrvatska enciklopedija, www.enciklopedija.hr, pristupljeno 12. svibnja 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta


Nedovršeni članak Časopis za suvremenu povijest koji govori o medijima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.