Čarobna gora

Izvor: Wikipedija
Čarobna gora

Prvo njemačko izdanje romana
Naziv izvornika Der Zauberberg
Autor Thomas Mann
Jezik njemački jezik
Rod
(stil, žanr)
bildungsroman
Datum (godina)
izdanja
1924.
Glavni lik(ovi) Hans Castorp

Čarobna gora (njem. Der Zauberberg)[1] je roman njemačkog pisca Thomasa Manna započet 1913., a završen 1924. i iste godine ga je objavila izdavačka kuća S. Fischer Verlag.

Thomas Mann koristi tradicionalni oblik bildungsromana. Tijekom pisanja romana svjetonazori u svijetu su se znatno izmijenili; posebice poslije Prvog svjetskog rata, koji su pozivali na razmišljanje. Roman se razvija u nemilosrdan obračun sa stavovima koji će dovesti do Drugog svjetskog rata.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Radnja romana odigrava se u brdima nedaleko Davosa.

Roman govori o mladom Nijemcu, Hansu Castorpu, koji dolazi u luksuzni sanatorij u Berghofu u Davosu da bi posjetio svog bolesnog rođaka. Kako se kasnije pokazuje, taj posjet će biti dugotrajan jer liječnik ustanovljava da je i Hans Castorp bolestan. On ostaje u sanatoriju sedam godina. Na visoravni Hans dobiva jedan sasvim drugi pogled na život koji se odvija "tamo dolje" i počinje cijeniti vrijeme na jedan sasvim drugi način. Naučio je dosta od slobodnog zidara i pisca Settembrinia i zaljubljuje se u Claudiu Chauchat.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Čarobna gora / Thomas Mann (s njemačkoga preveo Zlatko Crnković), Zagreb: Školska knjiga, 1994. ISBN 953-0-60623-0, pristupljeno 7. srpnja 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]