Čeboksarsko umjetno jezero

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Čeboksarsko umjetno jezero
Cheboksary-Bridge on artificial lake.JPG
Lokacija Rusija
Koordinate 56°18′″N 46°43′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /Koordinate: 56°18′″N 46°43′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /
Površina 2190 km²
Zapremina 13,8 km³
Najveća dubina 35 m
Nadmorska visina 63 m
Najveća širina 16 km
Najveća dužina 341 km
Vrsta jezera bazen hidroelektrane.
Pritoci Volga, Kerženec, Vetluga i Sura.
Ulijeva se u u rijeku Volgu
Države Zastava Ruske Federacije.svg Ruska Federacija

Čeboksarsko umjetno jezero (ruski: Чебоксарское водохранилище) je akumulacijski bazen rijeke Volge u Rusiji. Ono pripada u takozvanu Volga-Kama kaskadu.

Umjetno jezero proteže se srednjim tokom rijeke Volge oko 100 km iznad Novočeboksarska. Čeboksarsko umjetno jezero ima površinu od 2190 km2 i obujam vodene mase od 13,8 milijarda prostornih metara, dugo je 341 km sa najvećom širinom od 16 km i s najvećom dubinom od 35 m. Površina slivnog područja je 604.000 km2.

U njega se ulijevaju rijeke Vetluga, Kerženec sa sjeverne i Sura s južne strane. Formirano je branom hidroelektrane izgrađene 1980. godine. Punjeno je od 1980. do 1982. godine.

Veći grad na obali Čeboksarskog umjetnog jezera osim Čeboksarija, glavnog grada Čuvaške republike je Kozmodemjansk u Marijskoj (Mari EL) republici.

Preko brane prelazi autoput A 119 „Vjatka“ od Čeboksarija do Kirova.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Čeboksarsko umjetno jezero