4. motorizirana gardijska brigada "Pauci"

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
4. gardijska brigada
"Pauci"
Logo brigade
Aktivna 1991. – 2008.
Država Hrvatska
Grana Hrvatska kopnena vojska
Vrsta gardijska brigada
Sjedište vojarna Kralj Zvonimir Knin
Geslo In hoc signo vinces
Dan postrojbe 28. travnja[1]
Sudjelovanje u borbama Domovinski rat
Raspuštena inkorporirana u sastav Gardijske mehanizirane brigade
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
bojnik Samir Mršić
Istaknuti
zapovjednici
general-bojnik Ivo Jelić
general zbora Mirko Šundov
general-bojnik Damir Krstičević
brigadir Ante Kotromanović
Znakovlje
Beretka crvena

Četvrta gardijska brigada, poznata i po poslijeratnom nazivu "PAUCI", bila je elitna postrojba Hrvatske vojske čiji je doprinos za vrijeme Domovinskog rata nemjerljiv.

Naziv[uredi | uredi kôd]

Pred sam kraj Domovinskog rata poginuo je jedan od najvećih heroja četvrte brigade, zapovjednik tenkista general Andrija Matijaš Pauk, po kojem je brigada nakon toga prozvana – Pauci.

Osnutak i ratni put[uredi | uredi kôd]

Osnutak[uredi | uredi kôd]

Četvrta gardijska brigada osnovana je 28. travnja 1991. godine u jeku priprema za ustrojavanje ZNG-a, nakon samog početka agresije na Republiku Hrvatsku. Brigada je bila sastavljena od skupine mladih redarstvenika (njih 130) koji su izašli iz središta za izobrazbu postrojbi za posebne namjene MUP-a PJP Kumrovec. U Split su stigli 30. svibnja 1991. godine u Hotel Split. Većina je bila iz Livna, zatim iz Tomislavgrada, Kupresa, Širokog Brijega, Trebižata, Ljubuškog, Stoca i Bugojna. Prva baza (30. svibnja 1991.) im je bila hotel Split (nekoliko dana), a zatim se sele u hotel Resnik u Resniku. U Resniku se osniva 1. bojna kojoj je zapovjedao Gento Međugorac, a zamjenik je Ivan Zelić. Prvoformirana satnija je bila od navedenih pripadnika i nosila je naziv Druga (tako su došli iz MUP-a) i zapovjednik je bio Ilko Pavlović. S drugoformiranom satnijom naziva Prva zapovjedao je Joško Macan. Nakon nekog vremena im se pridružuju dragovoljci iz Kaštela, a zatim i iz drugih mjesta, ta satnija je formirana kao Treća i vodi je Mario Udiljak. Dio pripadnika tijekom šestog mjeseca odlazi u Imotski u formiranje-pojačanje 3. bojne, dio u Vrliku i Sinj koji formiraju-pojačavaju drugu bojnu, dio odlazi za Metković i Dubrovnik za formiranje postrojbi u navedenim mjestima. Druga satnija formalno ostaje bez vojnika te je dobila zadaću da prebjege iz JNA obuči i od njih napravi satniju koja odlazi na prvu zadaću u Kruševo kod Zadra. Prvi ratni zapovjednik i suosnivač bio je general-bojnik Ivo Jelić.

Ratni put[uredi | uredi kôd]

Četvrta brigada je jedna od onih postrojbi čiji pripadnici nisu imali vremena za obučavanje, pa je isto vršeno u hodu tijekom izvršenja zadaća koje su postavljane pred njih. Sve borbene zadaće brigada je izvršavala pod geslom In hoc signo vinces (U tom znaku pobjeđuješ), a prvi borbeni zadatak brigade je bila akcija oslobađanja Kruševa, koji je uspješno izvršen u srpnju 1991. godine. Potom su uslijedile obrambene, ali i oslobodilačke akcije od Zadra, Sinja, Drniša, Šibenika, Vodica, do oslobađanja Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa u akcijama Tigar i Vlaštica. Nakon Dubrovnika i južnog bojišta brigada je sudjelovala u operaciji Maslenica koju je kao i sve operacije prije uspješno izvršila. Nakon Maslenice brigada sudjeluje u akcijama Zima '94., Skok-1 i Skok-2, Ljeto '95., a potom u akcijama Oluja i Maestral.

Četvrta brigada tijekom Domovinskog rata nije znala za poraz niti za izgubljeni položaj pa je stoga tadašnji Ministar obrane Gojko Šušak rekao: "Hrvatska vojska u svom sastavu ima 7 gardijskih brigada, sve dobro obučene i naoružane, ali samo je jedna koja je udarna, a to je Četvrta gardijska brigada". U travnju 1994. godine za pripadnike 4. gardijske brigade osnovan je kamp za specijalističku obuku gardijskog desantnog pješaštva u Šepurinama kod Nina. Pripadnici Brigade su u kampu obučavani za zapovjednike borbenih grupa i zapovjednike voda. Obuka se sastojala od padobranstva, snajperske obuke, bliske borbe, diverzantske obuke. Specijalističko središte gardijskih postrojbi "Damir Tomljanović-Gavran" bilo je najprije ustanovljeno za pripadnike 4. gardijske brigade te su poslije u kamp na specijalističku obuku dolazili i pripadnici ostalih postrojbi HV. Prvi zapovjednik kampa bio je Werner Ilić.

U borbi za slobodu Hrvatske poginula su 193 pripadnika ove postrojbe, čije su slike, zajedno sa slikama umrlih pripadnika brigade, postavljene u spomen-kapeli vojarne Sveti križ na Dračevcu u Splitu. Pet pripadnika se vodi kao nestali, a gotovo 1500 je ranjenih. 4. gardijska brigada je elitna profesionalna vojna postrojba HV iz Domovinskog rata.

Brigadom su od njezina osnutka zapovijedali ratni zapovjednici: general Ivo Jelić, general Mirko Šundov i general Damir Krstičević. Mirnodopski zapovjednici 4. brigade su bili stožerni brigadir Ante Kotromanović i brigadir Zvonko Asanović, brigadir Blaž Beretin, a od 2008. ukomponirana je u sastav Gardijske motorizirane brigade kao 2. Motorizirana bojna "PAUCI". Tijekom 2013. godine biva preimenovana u 3. Mehaniziranu bojnu "PAUCI".

Pozdrav Torcide 4. gardijskoj brigadi - Paucima, na utakmici Hajduk - Budućnost, Kup UEFA, 2. kolovoza 2007.

Brigada danas[uredi | uredi kôd]

Amblem 2. motorizirane bojne Pauci
Monografija 4. gardijske brigade predstavljena je 26. svibnja 2011. godine
Zastava 4. gardijske brigade na obilježavanju 16. obljetnice vojnoredarstvene operacije Oluja u Kninu

Preustrojem Hrvatske vojske 4. gardijska brigada je postala dijelom nove Gardijske Mehanizirane Brigade u čiji sastav su ušli pripadnici 1. gardijske brigade - "Tigrovi", 2. gardijske brigade - "Gromovi", 4. gardijske brigade - "Pauci" i 9. gardijske brigade - "Vukovi". Naziv i simbole 4. gardijske brigade danas nosi 3. mehanizirana bojna - "Pauci" Gardijske mehanizirane brigade.

Himna Postrojbe[uredi | uredi kôd]

Poklonimo se Domovini

Resnik ih skupi ko' draga mati
na zov Domovine.
I mladost jurnu na put do sunca,
slobodu braniti.
Bije boj za mir, za san,
ide četvrta, stupa noć i dan.
Kruševo i Sinj
Unešić i Ston.
Križni put je to, pobjeda i tron.
Ide četvrta na dušmana,
zove Domovina.
Padoše mnogi za mir svet,
poklonimo se.
Spokoj svim zemlja nek' da,
svim junacima.
Jer ostvaren je tisućljetni san,
sad Hrvatska je tu.
Neka zvone zvona pobjede za Domovinu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]