Đakovački športski klub

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s ĐŠK Đakovo)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
ĐŠK
Puno ime Đakovački športski klub
Osnovan kolovoza 1919.
Igralište Pazarište
Liga nema

Đakovački športski klub bio je nogometni klub iz grada Đakova.

Povijest[uredi VE | uredi]

Nastao spajanjem dvaju đakovačkih klubova, "Zrinjskog", osnovanim lipnja 1919. i koji je nastupao na igralištu na Pazarištu, današnjem stadionu NK Đakovo, i Građanskog, koji je igrao na Utvaju. Ujedinjenjem dvaju klubova nastao je Đakovački športski klub - ĐŠK.

ĐŠK je nastupao na igralištu na "Pazarištu" iako je tada zbog udaljenosti navedenog igrališta (igralište na "utvaju" je bilo mnogo bliže središtu grada) navedena odluka naišla na otpor pojedinih igrača i navijača, no s vremenom su je prihvatili. Čini se da je došlo do naknadnog izdvajanja Građanskog iz ĐŠK-a do Drugoga svjetskog rata, jer po vrelima su tijekom i nakon drugoga svjetskog rata ugašeni gradski nogometni klubovi Građanski i gradski takmac Certissa, a odmah po završetku drugoga svjetskog rata, osnovano je Fiskulturno društvo Sloboda Đakovo s nogometnom sekcijom koje je utakmice igralo na Pazarištu. ĐŠK, čiji je prvotni sutvorac bio Građanski, nastavio je djelovati u socijalističkoj Hrvatskoj.

Poslije Drugoga svjetskog rata ĐŠK je bio jači od gradskog takmaca Slobode. Rado poboljšanja razine kakvoće nogometa u Đakovu, dne 9. veljače 1962. godine "ĐŠK" na svojoj godišnjoj skupštini donosi odluku o pripajanju športskom društvu "Sloboda". Nedugo potom, dana 11. veljače 1962. godine i "SD Sloboda" prihvaća navedenu odluku o ujedinjenju sa "ĐŠK"-om te mijenja ime u "SD Jedinstvo Đakovo".

Izvori[uredi VE | uredi]

Rechner, S.: -Sloboda i ĐŠK u sportskom životu Đakova, Povijest sporta br. 80, Zagreb, 1989.
Bijelić, B.: -100 godina nogometa u Đakovu (1908.-2008.), Muzej Đakovštine, Đakovo, 2008.