Đelac – Hazarder u smokingu (biografija)

Izvor: Wikipedija
Đelac - Hazarder u smokingu

Naslovnica knjige
Autor Alen Matušin
Dizajn korica Luka Šalamun
Vrsta djela Biografija
Izdavač eVaraždin
Datum (godina)
izdanja
Ožujak 2020.
Vrijeme (mjesto)
nastanka
Varaždin
Korice Tvrdi uvez
Broj stranica 140
ISBN broj 978-953-48969-0-7

Đelac – hazarder u smokingu je biografska knjiga o Anđelku Herjavcu autora Alena Matušina.

Vizualni identitet knjige kreirao je Luka Šalamun, a objavljena je 2020. godine u izdanju varaždinskog internetskog portala eVaraždin. Bavi se životom i djelom hrvatskog gospodarstvenika i nogometnog menadžera koji je 2001. godine stradao u prometnoj nesreći.

Anđelko Herjavec, poznat i pod nadimkom Đelac, 1990-ih bio je direktor hrvatske podružnice Levi'sa u Novom Marofu, generalni direktor Varteksa u Varaždinu, predsjednik varaždinskog Nogometnog kluba Varteks, član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, predsjednik Nadzornog odbora Varaždinske banke i član predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice.

Pisanje i razvoj[uredi | uredi kôd]

Knjiga je nastala u sklopu projekta portala eVaraždin kojemu je bio cilj po prvi put sustavno istražiti te u formi biografske knjige i dokumentarnog filma strukturirati Herjavčev život, djelovanje i ostavštinu. Iako je u trenutku pokretanja projekta od Herjavečeve smrti prošlo 17 godina, do nastanka ove knjige i dokumentarnoga filma „Đelac“(2020.) o Anđelku Herjavcu mogli su se pronaći tek fragmentarni medijski prikazi ili prigodne objave povodom obljetnica njegove smrti. Uočena je, stoga, opasnost da bi s još većim protekom vremena i nedostatkom živih svjedoka adekvatan prikaz života i djelovanja Anđelka Herjavca mogao biti posve nemoguć.

U svrhu nastanka knjige snimljeno je više desetaka sati intervjua s Herjavčevim suradnicima, obitelji, te sudionicima ili stručnjacima za danas povijesna zbivanja na području tekstilne industrije, sporta i sportskog biznisa, politike i bankarstva. Pregledano je više od 50 sati arhivskog video materijala te je proučena arhiva različitih novinskih izdanja u razdoblju od kraja 1970-ih do početka 2000-ih godina.

Sadržaj[uredi | uredi kôd]

Niti koje povezuju knjigu su dvije vrlo izražene karakterne osobine Anđelka Herjavca: ambicioznost i sklonost riziku. Otuda i podnaslov knjige „hazarder u smokingu“, koji je i povijesno referentan, odnosno po prvi put je u kontekstu osobnosti Anđelka Herjavca upotrijebljen u magazinu Glorija 2000. godine.

Knjiga po prvi put govori o ključnim i često vrlo rizičnim potezima koje je Herjavec povlačio od trenutka kada je kao pripravnik u Varteksu direktorici rekao da joj namjerava postati šef – do trenutka kada se povezao s Amanciom Ortegom, osnivačem Zare, u namjeri da stvori svjetski modni brend. Od dana kada je bio doživljavan s podsmijehom zbog rečenice da će u Varaždinu igrati Manchester United – do dana kada je u svojem stanu ugostio cijelu momčad Palma de Mallorce, nakon što je Nogometni klub Varteks 18 godina prije Dinama uspio izboriti „europsko proljeće“.

U knjizi je riječ i o kontroverzama koje su pratile Anđelka Herjavca, o njegovom političkom angažmanu u HDZ-u, kao i specifičnom odnosu koji je imao s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Rekonstruirana su i posljednja 24 sata Herjavčeva života, a njegov suputnik u trenutku nesreće za knjigu je otkrio što se događalo u vozilu neposredno prije kobnoga sudara u kojemu je Anđelko Herjavec izgubio život.

Poznate osobe u knjizi[uredi | uredi kôd]

Odlomak knjige Đelac – Hazarder u smokingu (biografija) prikazuje i samog Anđelka Herjavca

Franjo Tuđman prvi hrvatski predsjednik s kojim je Anđelko Herjavec dijelio strast prema nogometu, iz čega su proizašle brojne anegdote s tribina maksimirskog stadiona.

Zlatko Dalić – izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, jedan od Anđelku Herjavcu najbližih igrača koji je za vrijeme njegovog mandata na čelu kluba započeo svoju trenersku karijeru.

Branko Ivanković – hrvatski nogometni trener i jedan od najbližih suradnika Anđelka Herjavca krajem 1980-ih i početkom 1990-ih godina, kada su Nogometni klub Varteks pretvarali u sportsko-poslovni sustav.

Davor Štern – bivši hrvatski ministar gospodarstva koji je 1990-ih svjedočio sastancima Anđelka Herjavca s Hrvatskom vladom.

Povijesni kontekst[uredi | uredi kôd]

Grad Varaždin – kao direktor najveće varaždinske tvrtke, predsjednik popularnog nogometnog kluba i političar, Anđelko Herjavec je 1990-ih godina utjecao na ključne tijekove zbivanja u gradu Varaždinu. Životopis Anđelka Herjavca stoga je na određeni način i povijest grada Varaždina u istom razdoblju.

Tvornica Varteks d.d. – knjiga otkriva dramatične situacije u kojoj se našla desetljećima najveća hrvatska tvornica tekstila. Zanimljivost iz knjige je da se jedan od ključnih poslovnih sastanaka 1990-ih odigrao u bazenu.

Nogometni klub Varteks – knjiga otkriva okolnosti i proces pretvaranja dotada trećeligaškog nogometnog kluba u treći po snazi hrvatski sportsko-poslovni sustav s hvaljenom nogometnom školom.

Levi's Novi Marof – knjiga po prvi put govori o povijesti hrvatske podružnice Levi's osnovane 1983. godine u Novom Marofu, kao reakcija na odlazak građana Jugoslavije u Trst po traperice.

Stručni kontekst[uredi | uredi kôd]

Knjigu „Đelac – hazarder u smokingu“ može se sagledavati iz više aspekata. Riječ je ponajprije o životopisu poznatog hrvatskog gospodarstvenika i sportskog djelatnika, iz koje se, s obzirom na njegov društveno-politički utjecaj, djelomično iščitava i povijest grada Varaždina i Republike Hrvatske u tranzicijskom vremenu.

Knjiga je zanimljiva studentima ekonomije i menadžementa – ekonomistima, poduzetnicima i menadžerima jer na plastičan način opisuje suočavanje s graničnim situacijama u velikom poslovnom sustavu i razvoj leadershipa. Djelatnicima u PR-u ili medijima izdanje na konkretnim primjerima dočarava krizno komuniciranje i strategije komunikacija kada je riječ o upravljanju ljudskim resursima.

Recepcija[uredi | uredi kôd]

Promocija knjige Đelac na Skupštini ŽNS Varaždin 2020.

Izdanje je doživjelo veliki interes javnosti u Herjavčevu rodnom Varaždinu, a zbog prepoznatljivosti osobe o kojoj se piše i otkrivanja detalja dotada poznatih tek uskom krugu ljudi, izdanje je zapaženo i širom Hrvatske. Ulomci iz knjige u tri nastavka objavljeni su u Sportskim novostima.[1]

"Čovjek koji je istovremeno bio veliki gospodarski i sportski menadžer, a koketirao s politikom i estradom, prije svega je bio iznimno vješt PR-ovac. U vrijeme kada je taj termin na ovim prostorima bio gotovo nepoznat, Đelac se, kako su ga zvali, znao odlično “prodati”. Od samog je sebe stvorio brend pa potom i od onih kojima se bavi. Nije čudno da je takav, a pritom šarmantan i nepredvidiv, intrigantan lik za knjigu i film." - Višnja Gotal, "Đelac - Vizionar koji je otišao prerano", Jutarnji list, 03.2020.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]