Prijeđi na sadržaj

Šavarš Karapetjan

Izvor: Wikipedija
Šavarš Karapetjan

Osobni podaci
Puno ime Šavarš Vladimirovič Karapetjan
Državljanstvo SSSR
Armenija
Datum rođenja 19. svibnja 1953.

Šavarš Karapetjan (armen. Շավարշ Կարապետյան, rus Шаварш Владимирович Карапетян; Vanadzor, 19. svibnja 1953.) bivši je armenski natjecatelj u plivanju. 1964. godine sa svojom obitelji preselio se Erevan. Godine 1991. preselio se u Moskvu.

Postavio je 11 svjetskih rekorda i 17 puta postao svjetski i europski prvak.

Spašavanje ljudi[uredi | uredi kôd]

Poznat i po tome da je 16. rujna 1976. spasio dvadeset ljudskih života.

Na vrhuncu svoje plivačke karijere u rujnu 1976. trenirao je pored jezera kraj Erevana kada je čuo lom i ugledao trolejbus pun putnika koji je pao u jezero i potonuo na dubinu od oko 10 metara.[1]

Bez odlaganja Šavarš je zaronio u mutnu i hladnu vodu, doplivao do trolejbusa i nogama razbio prozor. Zatim je počeo izvlačiti stradale putnike. Izvukao je 30 od 92 putnika od kojih je dvadeset preživilo.

Zbog oslijeda od krhotina stakla i zaražen prljavom vodom Šavarš se onesvijestio tijekom izvlačenja tridesete osobe. Od posljedica tog poduhvata zadobio je upalu oba plućna krila i sepsu. 46 dana bio je u nesvijesti. Kad se napokon probudio, saznao je da je njegovoj športskoj karijeri došao kraj.

Za Šavaršovo junaštvo javnost nije odmah saznala zbog birokracije i nemara šefa policije županije, koji je fotografije držao dvije godine u ladici.

Javnost je obaviještena tek 1982. godine o junaštvu mladog prvaka. Tada je Šavarš postao legenda u cijelom SSSRu.

Odlikovanja[uredi | uredi kôd]

Nositelj je Sovjetske nagrade Red simbola časti. Odlikovan medaljom UNESCO-a za fair-play i junaštvo, te jedan asteroid nosi ime Šavarš.[2]

Karapetjan ima dvije kćeri i sina. Od 1993. godine Šavarš Karapetjan sa svojom obitelju živi i radi u Moskvi. Vlasnik je male trgovine cipela "Drugi dah" i kafića u južnim dijelu Moskve.

Redovito posjećuje Armeniju i Gorski Karabah.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Chase's Calendar of Events, 2011 Edition: The Ultimate Go-To Guide for Special Days, Weeks, and Months, Editors of Chase's Calendar of Events. McGraw-Hill. 2010
  2. International Fair Play Committee: FAIR PLAY AWARD WINNERS — Shafarsh V.KARAPETIAN. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. listopada 2013. Pristupljeno 13. studenoga 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]