Šavarš Karapetjan

Izvor: Wikipedija
Šavarš Karapetjan
Shavarsh Karapetyan 2014.jpg

Osobni podaci
Puno ime Šavarš Vladimirovič Karapetjan
Državljanstvo Flag of the Soviet Union.svg SSSR
Flag of Armenia.svg Armenija
Datum rođenja 19. svibnja 1953.

Šavarš Karapetjan (armen. Շավարշ Կարապետյան, rus Шаварш Владимирович Карапетян; Vanadzor, 19. svibnja 1953.) bivši je armenski natjecatelj u plivanju. 1964. godine sa svojom obitelji preselio se Erevan. Godine 1991. preselio se u Moskvu.

Postavio je 11 svjetskih rekorda i 17 puta postao svjetski i europski prvak.

Spašavanje ljudi[uredi | uredi kôd]

Poznat i po tome da je 16. rujna 1976. spasio dvadeset ljudskih života.

Na vrhuncu svoje plivačke karijere u rujnu 1976. trenirao je pored jezera kraj Erevana kada je čuo lom i ugledao trolejbus pun putnika koji je pao u jezero i potonuo na dubinu od oko 10 metara.[1]

Bez odlaganja Šavarš je zaronio u mutnu i hladnu vodu, doplivao do trolejbusa i nogama razbio prozor. Zatim je počeo izvlačiti stradale putnike. Izvukao je 30 od 92 putnika od kojih je dvadeset preživilo.

Zbog oslijeda od krhotina stakla i zaražen prljavom vodom Šavarš se onesvijestio tijekom izvlačenja tridesete osobe. Od posljedica tog poduhvata zadobio je upalu oba plućna krila i sepsu. 46 dana bio je u nesvijesti. Kad se napokon probudio, saznao je da je njegovoj športskoj karijeri došao kraj.

Za Šavaršovo junaštvo javnost nije odmah saznala zbog birokracije i nemara šefa policije županije, koji je fotografije držao dvije godine u ladici.

Javnost je obaviještena tek 1982. godine o junaštvu mladog prvaka. Tada je Šavarš postao legenda u cijelom SSSRu.

Odlikovanja[uredi | uredi kôd]

Nositelj je Sovjetske nagrade Red simbola časti. Odlikovan medaljom UNESCO-a za fair-play i junaštvo, te jedan asteroid nosi ime Šavarš.[2]

Karapetjan ima dvije kćeri i sina. Od 1993. godine Šavarš Karapetjan sa svojom obitelju živi i radi u Moskvi. Vlasnik je male trgovine cipela "Drugi dah" i kafića u južnim dijelu Moskve.

Redovito posjećuje Armeniju i Gorski Karabah.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Chase's Calendar of Events, 2011 Edition: The Ultimate Go-To Guide for Special Days, Weeks, and Months, Editors of Chase's Calendar of Events. McGraw-Hill. 2010
  2. International Fair Play Committee: FAIR PLAY AWARD WINNERS — Shafarsh V.KARAPETIAN. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. listopada 2013. Pristupljeno 13. studenoga 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]