Šibam

Izvor: Wikipedija
Šibam
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
درة الوادي شبام.jpg
Godina uvrštenja1982. (6. zasjedanje)
VrstaKulturno dobro
Mjeriloiii, iv, vi
Ugroženost2015.-
PoveznicaUNESCO:192
Flag of Yemen.svg Jemen


Šibām na karti Jemen
Šibām
Šibām
Lokacija Šibāma u Jemenu

Šibām (arap. شبام) je povijesni glavni grad Kraljevstva Hadramaut. Grad se nalazi u muhafazi Hadramaut u istočnom Jemenu.

Opis grada[uredi | uredi kôd]

Stari grad Šibam

Šibam se nalazi u srednjem dijelu toka Vadi Hadramauta i ima oko 7000 stanovnika. Stari grad se prostire na površini od 400 m × 500 m na uzvišenju stjenovite visoravni i poznat je po svojim do 9 katova visokim stambenim zgradama građenim od sušenih opeka od gline. Mnoge zgrade su visoke do 30 m i stare do 500 godina. Pretpostavlja se da je naselje osnovano u 2. stoljeću, stanovnici Šibama su zbog stalnih provala beduinskih plemena, počeli graditi svoje kuće kao nebodere. Zato Šibam zovu "najstarijim gradom nebodera na svijetu" ili "Manhattanom pustinje", jer je grad s najstarijim planom gradnje zasnovanim na vertikalnoj konstrukciji zgrada.[1]

Unutarnjanja potporna konstrukcija je od drva. Gornji katovi su zaštićeni premazom od vapna protiv (rijetkih) kiša. Zbog posljedica prirodnog raspadanja opeke u razdoblju od deset do petnaest godina gornje katove je potrebno obnavljati. Specijalizirani obrtnici obavljaju obnovu unutar kratkog vremena. Godine 1893. prvi Europljani su stigli u taj grad. Stari dio grada Šibama uvršten je godine 1982. na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

Stari utvrđeni grad Šibam je pod potencijalnom prijetnjom od oružanog sukoba, što sprječava obnovu i upravljanje problemima koji su već uočeni na mjestu. Zbog čega je 2015. godine upisan na popis ugroženih mjesta svjetske baštine.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Old Walled City of Shibam, UNESCO World Heritage Centre
  2. Yemen's Old City of Sana'a and Old Walled City of Shibam added to List of World Heritage in Danger. UNESCO. Pristupljeno 30. srpnja 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Šibam