Žak Valenta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Žak Valenta (Umag, 13. prosinca 1966.), hrvatski plesač, performer, koreograf, redatelj i kazališni pedagog.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođen je 13. prosinca 1966. godine u Umagu, Republika Hrvatska.

Studirao je ples, mimu i fizičko kazalište . Diplomirao na School of Physical theatre u Londonu, a usavršavao kroz programe Mime school u Amsterdamu, School for new dance development, Moving Acadamey for Performing arts u Berlinu te putem različitih radionica i seminara u zemlji i inozemstvu.

Jadan je od osnivača kazališne skupine Trafik iz Rijeke za koju nastupa i koreografira od 1998. godine u sljedećim predstavama; Hodač, Beufortova ljestvica, Europa pleše, Kinopredstava, Pozdrav s Jadrana i Utjelovljenje.

Kazališna skupina Trafik osnovana je 1998. godine u Rijeci i gostovala je na svim važnijim kazališnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu te je za predstavu Hodač nagrađivana na Marulićevim danima, Feastivalu Malih scena, Salonu mladih .

Kao izvođač surađivao je s :HNK Ivana pl. Zajca (Putnici psovači, Smrt Vronskog), Karina Holla Company (Hacking hole sin frozen soul), Griff theatre (Metafoe) , Postheatre (Skine site), Plesni centar TALA (Muškarci u suknjama), Exit teatar (Imago, Žudnja, Kinopredstava), HNK Ivana pl. Zajca (Smrt Vronskog), Plesni teatar Ljubljana (Bassa Continua), Companie de Opera Seca (Man nowhere ), Avanty displey i dr.

Koreografirao je i režirao u predstavama : HNK Ivana pl. Zjaca, Rijeka (Leda, Ukroćena goropadica, Njujorški maraton, Mali glas,Liola, Dodaj jedno mjesto za stolom, Opć bolnica),Rijeka, DK Gavella Zagreb (Zlatno tele, Majstor i Margarita), Kazalište Marina Držića Dubrovnik (Ženidba) HNK Zagreb (pustolov pred vratima) Kazalište lutaka Rijeka (Moje tijelo, Crvenkapica, Cirkus Klaunovski), Hrvatska kazališna kuća Zadar (Skup), Studiu Intakt Ljubljana (Probijanje tankih zidova), Plesni teatar Ljubljana (Bassa Continua), Prostoru +, Rijeka (Olakšanje, DDR Dobrodošli u Rijeku, Trsatske stube, Arhiv), vlastite produkcije (Vježbanje utopije) i drugdje.

Nastupao i na filmu i videu (Rusko meso, Žene mušketiri, Kaffka, Apokalipso).

Kao pedagog podučavao je na Umetničkoj gimnaziji u Ljubljani, AGFRT u Ljubljani, Spiralle Modern dance programu u Beču, School of physical theatre u Londonu, Prostoru + u Rijeci, MAPA Berlin, SKUC Zagreb, Plesni centar TALA Zagreb, Hrvatska kazališna kuća, Zadar, Studio ZARO, Pula i drugdje.

Redovni je profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Kao koreograf surađivao je s riječkim zborom Putokazi za koje je također režirao nekoliko videospotova.

Dugogodišnji je suradnik Hrvatskog instituta za pokret i ples i inicijator o organizator Tjedna suvermenog plesa u Rijeci.

Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Hrvatskog društva plesnih umjetnika i Europske federacije mime.

Za predstavu „Imago“u režiji Nataše Lušetić nagrađen je nagradom Vladimir Nazor za kazališnu umjetnost. Na „Naj naj festivalu“ 2009. godine nagrađen je za najbolju neverbalnu predstavu za djecu za predstavu „Moje tijelo“ u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Kolektivne nagrade za predstavu „Hodač“ u produkciji Trafik teatra Rijeka

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]