Žarko Lučić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Žarko Lučić, OFMCap (1978.), hrvatski rimokatolički svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije,[1] rodom iz Jajca. Jedan od tek tisuću svjetskih misionara milosrđa, gvardijan splitskog kapucinskog samostana Gospe od Pojišana[2] i rektor splitsko zavjetno svetište Gospe od Pojišana koje je uz taj samostan.[3]

Životopis[uredi VE | uredi]

S tek četrnaest godina ušao je u samostan, na sam blagdan Velike Gospe. Došao je ratne 1992. kad je bio s obitelji prisiljen napustiti razrušeno Jajce.[2] Krajem srpnja 1992. godine Jajce je već bilo u okruženju i s ocem se izvukao i otišao u München. Ondje je htio upisati srednju školu. Nije planirao biti svećenik. Biti kapucin bilo je nepoznanica, jer njih nije bilo u Bosni. Kad je palo Jajce, cijela mu je obitelj završila u progonstvu. Žarko je nakon dva mjeseca dospio u kapucinski samostan u Varaždin gdje mu je bio bratić fra Anto Barišić, danas profesor na zagrebačkom KBF-u. Prvotno je planirao biti desetak dana.[3] Odgojitelj ga je prigodom posjeta upitao želi li postati fratar.[2] Zamisao mu se učinila zanimljiva te je odlučio ostati i vidjeti što dalje. Poziv mu je razbuktala knjiga od belgijskom svećeniku i misionaru, "apostolu gubavaca", sv. Damjanu de Veusteru, koji je na otoku gubavaca u Polineziji Molokaju misionario, do smrti i unatoč bolesti skrbio za domoroce, gradio bolnice, sirotišta i nova naselja.[3] U Zagrebu se zaredio za svećenika zagrebačkoj katedrali 2004. godine. [2] Dvije godine bio je na poslijediplomskom studiju u Rimu na Sveučilištu Antonianum i dobro svladao talijanski jezik.[3] Danas živi u Splitu. Često obilazi starije i nemoćne osobe. Dok je u samostanu, uzgaja voće i povrće. [2] Nije razmišljao biti misionar milosrđa, no pozvao ga je provincijal fra Jure Šarčević te ga je predložio njega i fra Gorana Rukavinu, koji je studirao u Milanu, za papin mandat misionara milosrđa. [3] Papa Franjo ga je prigodom proglašenja Godine milosrđa, listopada 2015. proglasio misionarem milosrđa, kojih je na svijetu tek nešto više od tisuću, u Hrvatskoj samo četvorica,[2] a u BiH također samo četvorica.[3] Mandat misionara milosrđa traje mu jednu godinu. [2] Time mu je papa odobrio odrješenje najtežih grijeha.[3]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Bitno.net smn.hr/bitno.net: Ovo su imena svećenika u Hrvatskoj i BiH koji su ovlašteni odrješivati od najtežih grijeha, 13. travnja 2016. (pristupljeno 7. studenoga 2016.)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Magazin HRT Vinko Paić/M.Š.: Misionar milosrđa, 28. kolovoza 2016. (pristupljeno 7. studenoga 2016.)
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 Volim Jajce Ispovijest fra Žarka, Jajčanina kojem je Papa odobrio odrješenje najtežih grijeha, 14. travnja 2016. (pristupljeno 7. studenoga 2016.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  • Slobodna Dalmacija Damir Šarac: Fra Žarko Lučić: Opraštam najteže grijehe u Papino ime, 26. ožujka 2016.