Željana Giljanović

Izvor: Wikipedija

Željana Giljanović, hrvatska spisateljica. Rodila se u Splitu, a živi u Zagrebu. Diplomirala je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a radi kao profesorica računalstva u srednjoj školi.

Objavila je tri romana: Banana Split (VBZ, 2008.),[1] Karlin način (VBZ, 2009.),[2] i Tajkun (Profil, 2011.).[3] Radila je kao kolumnistica Večernjeg lista, te na scenarijima televizijskih serija.

Roman Banana Split proglašen je prvim pravim hrvatskim chick-litom. U romanima Banana Split i Karlin način autorica na duhovit i (auto)ironičan način problematizira život modernih žena, ali i zadire u mnoga društvena pitanja: "Ova proza sadržajem savršeno odgovara definiciji chick-lita, ali je kvalitetom daleko, daleko iznad uobičajenih takvih tiskovina. Doživljaji i avanture tri zrele žene nesređenog života te nedovršenog ljubavnog i bračnog statusa doista jesu njegova fabularna osnova, no s jedne strane u tim zgodama čitamo savršeno pametnu i duhovitu parodiju na ljubavne laganice, a s druge strane nevjerojatno pronicljivu društvenu analizu ne samo muško-ženskih odnosa («pravi« chick-lit bi na tome stao), već i raznih socijalnih, političkih i ekonomskih pitanja, te vječitog sraza tradicije i suvremenosti, provincije i metropole, intelekta i kretenizma." (Davor Šišović, Glas Istre, 2008.)

Roman Tajkun je roman-parodija o današnjem Splitu u kojem caruju izvrnute vrijednosti: "Tajkun pokazuje izokrenutost, izvrnutost, sramotu i naopaki život u gradu gdje je Tajkun postao Gradonačelnikom. Pod njegovim režimom Grad je izgubio svaku grad/skost i svaku bliskost sa sredozemnom i hrvatskom kulturom." (Iz pogovora Mani Gotovac).
"Klasa novih bogataša, gramzivih, okrutnih, neprosvijećenih i nepristojnih, detaljno je istražena i opisana, najčudnovatiji primjerci te vrste svojim postupcima već godinama nasmijavaju i plaše javnost. Velik je rizik za pisca zakoračiti u tako poznat socijalni pejzaž. Ipak, Željana Giljanović u njemu se kreće samouvjereno i spretno. Rasjekla je svoj put kroz prašumu, vidjela ljudoždere i vratila se čitava, da nam sve po redu, živahno i duhovito ispriča." (Ante Tomić o knjizi).

Romani[uredi | uredi kôd]

  • "Banana Split" (2008.)
  • "Karlin način" (2009.)
  • "Tajkun" (2011.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Banana Split[neaktivna poveznica]
  2. Karlin način. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. rujna 2009. Pristupljeno 30. rujna 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Tajkun[neaktivna poveznica]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Željana Giljanović koji govori o književnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.