Željana Zovko

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Željana Zovko
hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu
trenutačno
u službi od
21. studeni 2016.
Rođenje 31. kolovoza 1961.
Politička stranka Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica

Željana Zovko (Mostar, 25. ožujka 1970.) je hrvatska političarka, bivša veleposlanica BiH u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, te zastupnica iz Republike Hrvatske u Europskom parlamentu iz redova Hrvatske demokratske zajednice.

Životopis[uredi VE | uredi]

Željana Zovko je početkom 1990.-ih godina studirala francuski jezik u Londonu.

Nakon povratka u BiH je 1999. godine angažirana kao predstavnik za odnose s javnošću članom Predsjedništva BiH Ante Jelavića; kasnije je postala i šef njegovog kabineta.

Od 2004. do 2008. godine je veleposlanica BiH u Francuskoj, a od 2008. do 2011. je veleposlanica iste države u Španjolskoj.

Od 2012. do 2015. godine je opet u BiH, kao savjetnica za vanjske poslovepredsjednika Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande.

Kao osoba s dvojnim bosanskohercegovačkim i hrvatskim državljanstvo, sudjelovala je na na izborima za Europski parlament 2013. godine; kao 7. na listi HDZ-a, nije tada postala zastupnicom.

Od svibnja do 2015. do listopada 2016. godine je opet u diplomatskoj službi Bosne i Hercegovine, kao veleposlanica u Italiji.

Nakon što su 2016. godine dali Andrej Plenković i Davor Ivo Stier ostavke na zastupničke dužnosti u Europskom parlamentu radi stupanja na dužnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske, odnosno ministra vanjskih poslova RH, Željana Zovko je napustila diplomaciju BiH i preuzela dužnost zastupnice (iz Republike Hrvatske) u Europskom parlamentu.

Vidi još[uredi VE | uredi]


Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]