Pružna dizalica

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Željeznička dizalica)
Pružna dizalica u industrijskom pogonu.
Željeznička dizalica.

Pružna dizalica ili pružni granik je vozna (mobilna) dizalica koja se kreće po tračnicama. Postoje dvije vrste takvih dizalica, jedne koji rade na prugama velikih industrijskih poduzeća i luka, i druge koje se kreću i rade na prugama javnih željeznica. Te druge grade se u skladu s tehničkim propisima željeznica, a nazivaju se željezničkim dizalicama.

Pružne dizalice koje se kreću po industrijskim prugama upotrebljavaju se za pretovar komadne i sipke robe, za montažne radove i održavanje postrojenja. Nosivost je tih dizalica od 1,5 do 3 tone, iznimno i više, doseg od 6 do 10 metara, a moment tereta do 300 kNm. Brzina vožnje im je malena, od 0,5 do 1 m/s.

Željeznička dizalica[uredi | uredi kôd]

Željeznička dizalica ili željeznički granik služi za raščišćavanje pruge nakon željezničkih katastrofa, za montažne radove na mostovima i pruzi, i slično. Brzina vožnje željezničkih dizalica s vlastitim pogonskim uređajem iznosi od 3,6 do 9 km/h, a kad ih vuče lokomotiva, mogu podnijeti brzinu vožnje od 80 do 100 km/h. Željezničke dizalice imaju u podvoscima nosiva pera koja se blokiraju kada dizalica radi. Nosivost željezničkih dizalica iznosi od 3 do 250 tona, a moment tereta od 250 do 20 000 kNm. Pogon im je dizelsko-električni i dizelsko-hidraulički.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Tehnička enciklopedija" (Prenosila i dizala), glavni urednik Hrvoje Požar, Grafički zavod Hrvatske, 1987.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Pružna dizalica