Žigmund Tomašević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodaj "infookvir monarh".
(Primjeri uporabe predloška)

Žigmund Tomašević, Sigismund Kotromanić[1] ili Ishak-beg Kraljević (tur. Ishak-bey Kraloğlu, Ishak-beg Kiraloğlu ) (?, sredina 15. st. – ?, 1. pol. 16. st.), hrvatski vojskovođa u osmanskoj službi, kraljević u Bosni iz ogranka dinastije Kotromanića. Sin je Stjepana Tomaša († 1461.) i Katarine Kosače († 1478.). Imao je sestru Katarinu Tomašević i starijeg polubrata Stjepana Tomaševića († 1463.) iz očevog braka s krstjankom Vojačom.

Godine 1463. u jeku pada hrvatske banovine i kraljevstva u Bosni pod osmansku vlast, djeca (Žigmund i Katarina) zarobljena su i odvedena su u Carigrad gdje su nasilno[nedostaje izvor] primili islam i počeli se obrazovati. Kada je odrastao, Žigmund (sada Ishak-beg) postao je turski sandžak-beg u Bolu, na sjeverozapadu Male Azije. Od 1485. sandžak-beg Karasija, pokrajine u Maloj Aziji. Vjerojatno je sudjelovao u krbavskoj bitci.

Izvori[uredi VE | uredi]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg P vip.svg Nedovršeni članak Žigmund Tomašević koji govori o životopisu osobe iz Bosne i Hercegovine treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.