Život drugih

Izvor: Wikipedija
Život drugih
Naslov izvornika
Das Leben der Anderen
RedateljFlorian Henckel von Donnersmarck
ProducentMax Wiedemann
Quirin Berg
Dirk Hamm (Co-producent),
Florian Henckel von Donnersmarck (Co-Producent)
ScenaristFlorian Henckel von Donnersmarck
Glavne ulogeUlrich Mühe
Sebastian Koch
Martina Gedeck
Ulrich Tukur
Thomas Thieme
Herbert Knaup
GlazbaGabriel Yared,
Stéphane Moucha
SnimateljHagen Bogdanski
MontažaPatricia Rommel
Godina izdanja2006.
Trajanje137 min.
Država Njemačka
Jeziknjemački
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Život drugih (njem. Das Leben der Anderen) film je Floriana Henckel von Donnersmarcka iz 2006.

Prikazuje sudbinu umjetničkog para kojeg motre djelatnici ministarstva za državnu sigurnost i doušnici koji su zaduženi za scenu kulture u istočnom Berlinu. Drama se općenito bavi s poviješću Njemačke Demokratske Republike.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Radnja se zbiva u Istočnoj Njemačkoj 1980-ih godina. Govori o preobraženju inteligentnog i iskusnog službenika zloglasne državne sigurnosti (poznatije pod imenom Stasi-komunistička tajna policija u potajnog zaštitnika neprijatelja socijalizma.

Kapetan Gerd Wiesler (Ulrich Muehe) je agent istočnonjemačke službe državne sigurnosti. Wiesler potajno prati i istražuje živote ljudi koji predstavljaju opasnost za državu. Nakon poziva bivšeg školskog kolege, poručnika Antona Grubitza (Ulrich Tukur) na kazališnu predstavu poznatog i uspješnog kazališnog pisca Georga Dreymana (Sebastian Koch), ministar Bruno Hempf (Thomas Thieme) obavješćuje Wieslera da smatra da je Dreyman disident. Grubitz zbog želje za unapređenjem, imenuje Wieslera kao špijuna da mu pomogne u istrazi prisluškanjem.

Wiesler postavlja uređaje za prisluškivanje u Dreymanov stan i počinje danonoćni nadzor pisca i glumice. Dok Wiesler pomno prati Dreymanov dnevni život u tajnoj prostorije za nadzor koja se nalazi na tavanu, otkriva da se pisac ponaša kao lojalni podanik režima.

Obrazovani Wiesler postaje sve više i više fasciniran svijetom umjetnosti a i kazališni par mu biva sve simpatičniji.

Međutim s vremenom zaključak mjenja kad Dreyman saznaje da se Christa-Maria zbog ucjene upustila u vezu s Brunom Hempfom i da je Dreymanov prijatelj, redatelj Albert Jerska (Volkmar Kleinert) doveden je do samoubojstva jer se nalazi na crnom popisu vlade.

Tada prestaje Dreymanova lojalnost i zapadnonjemačkim novinama der Spiegel šalje anonimni članak o golemom broju samoubojstava u DDR-u koji je usmjereno protiv socijalističke istočnonjemačke vlasti što izaziva bijes visokih vladinih dužnosnika.

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kôd]

Film je postigao veliku gledanost u Njemačkoj. Debitantski igrani film tada 32-godišnjeg von Donnersmarcka prvo je osvojio rekordnih 11 nominacije Njemačkih nacionalnih nagrada. Nakon toga je osvoijo i Europske i svjetske filmske nagrade (film, scenarij i glumac)a.

Oscar
Zlatni globus
BAFTA
  • Najbolji film na stranom jeziku (dobitnik)
  • Najbolji film (nominiran)
  • Najbolji glumac (Ulrich Mühe, nominiran)
Nagrada César
  • Najbolji strani film (dobitnik)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]