Župa Blažene Djevice Marije Taborsko

Izvor: Wikipedija
Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Taborsko
Kapela blaženog Alojzija Stepinca u Lupinjaku, jedna od kapela na području župe.
Kapela blaženog Alojzija Stepinca u Lupinjaku, jedna od kapela na području župe.
Kapela blaženog Alojzija Stepinca u Lupinjaku, jedna od kapela na području župe.
Nadnevak uspostave 1334.
Pripada (nad)biskupiji Zagrebačka nadbiskupija
Dekanat Tuheljsko-pregradski
Obred rimski
Država gdje se nalazi Hrvatska
Biskup kardinal Josip Bozanić
Župnik

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Taborsko župa je Zagrebačke nadbiskupije. Obuhvaća nešto više od polovice područja općine Hum na Sutli, i to njen istočni dio.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Župa Taborsko se u Statutima Zagrebačke nadbiskupije prvi puta spominje 1334. godine, kada se kao župna crkva navodi današnja kapela svetog Vida, smještena podno srednjovjekovnog grada Vrbovca u Klenovcu. Ovdje je u srednjem vijeku bilo središte Vrbovečkog arhiđakonata, koji se protezao uskim pojasom uz rijeku Sutlu. U suvremenom ustroju postoji od 17. stoljeća, kad je proširena i završena zavjetna župna crkva Majke Božje Taborske.

Ustroj[uredi | uredi kôd]

Područje župe obuhvaća naselja: Hum na Sutli, Lupinjak, Strmec Humski, Klenovec Humski, Rusnica, Orešje Humsko, Vrbišnica, Druškovec, Lastine, te veći dio Grletinca i manji dio Druškovec Gore. Na području župe živi oko 3.100 vjernika. U župi već nekoliko desetljeća djeluju Sestre Naše Gospe. One su do 1945. godine, kada im je zabranjen rad, bile odgajateljice i učiteljice u školi. U župu ponovno dolaze 1962. godine, a 1970. godine sagrađen im je i samostan pokraj župnog dvora. U životu župe danas su prisutne kao vjeroučiteljice, orguljašice, sakristanke, obavljaju kućanske poslove itd.[1]

Sakralni objekti[uredi | uredi kôd]

Crkve i kapele[uredi | uredi kôd]

Na području župe nalaze se župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, crkva svetog Vida i crkva svetog Ivana.

Kapela svetog Leopolda Mandića smještena je u Humu na Sutli, a sagrađena 1990. godine na inicijativu vlč. Leopolda Tepeša u obliku obiteljske kuće. Kapela svetog Mihaela nalazi se u djelu obiteljske kuće Govedić, nasuprot školi. Prostor koji se prije koristio za održavanje vjeronauka preuređen je u kapelu s oltarom svetog Mihaela. Kapela blaženog Alojzija Stepinca sagrađena je 2001. godine u Lupinjaku, uz pomoć župljana, župe i donatora. Kapela svetog Josipa u samostanu časnih sestara na Taborskom nalazi se unutar samostana. Kućna je kapela s kipom svetog Josipa i svetohraništem.

Poklonci i raspela[uredi | uredi kôd]

Na području župe nalazi se i više poklonaca i raspela: poklonac Majke Božje na ulazu na Taborsko, poklonac sv. Barbare u Klenovcu, spomen-križ na Marijinu brijegu, poklonac Majke Božje Lurdske u Strmcu, raspelo između Taborskog i Klenovca, raspelo u Biušeku i kapelica Majke Božje Lurdske kod obiteljske kuće Korbar

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura
  1. Općina Hum na Sutli, Općina Hum na Sutli i Matis, Hum na Sutli/Pregrada, 2008., ISBN 9789537349066

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta