Župa Morović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Katolička crkva na groblju u Moroviću

Župa Morović je administrativna jedinica katoličke crkve koja obuhvaća naselje Morović u Republici Srbiji. Morović se kao župa spominje još davne 1239. godine, kada je Morović sjedište arhiđakonata. 1414. godine, župnik crkve Marijina uznesenja u Moroviću, na zamolbu kneza Ivana Morovića, dobiva naslov i vlast prepošta, a podređeni su mu bili župnici okolnih sela. Tako je bilo do konca 15. stoljeća, kada Morovićki arhiđakonat potpada pod Pečušku biskupiju. Morovićem ovladavaju Osmanlije od 1526. do 1688. godine, ali se hrvatsko katoličko stanovništo ipak uspjelo dobrim dijelom održati.

U kanonskoj vizitaciji 1729. godine zapisano je da postoji i crkva Velike Gospe na groblju, koju je sagradio ugarski kralj Stjepan, a koja kasnije bijaše razorena od strane Tatara. Poslije je obnovljena, i k njoj hodočaste mnogi vjernici, pogotovo za vrijeme blagdana Velike Gospe.

Prvi upravitelji morovičke župe bili su franjevci iz Iloka. Prvi župnik koji nije bio redovnik imenovan je 1761. godine, a zvao se Petar Starešinić. Dvadeset godina kasnije, godine 1781. morovička je župa odijeljena od Pečuške i pripojena Đakovačkoj biskupiji, a danas ponovno uspostavljenoj Srijemskoj biskupiji.

Izvori[uredi VE | uredi]