Župni dvor u Donjoj Stubici

Izvor: Wikipedija

Župni dvor u Donjoj Stubici je objekt u Donjoj Stubici, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Župna kurija sagrađena je u središtu Donje Stubice prema projektu Jurja Eithera, a po nalogu tadašnjeg zagrebačkog biskupa Maksimilijana Vrhovca koji je 1820. godine naredio njezinu izgradnju na mjestu prijašnje kurije izgorjele u požaru. Građena je od opeke i dijelom od kamena, u klasicističkom stilu. Izduženog je pravokutnog tlocrta s podrumom nad kojim se diže prizemlje u čijim su se bočnim dijelovima nalazili gospodarski sadržaji te kat namijenjen stanovanju. Jednostavno klasicistički oblikovano ulično pročelje središnjeg stambenog dijela simetrično je koncipirano: centralno je smješten glavni ulaz izdignut stubištem. Zgrada ima veliku urbanističku vrijednost u oblikovanju središta naselja.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-1724 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro – pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralno-profana graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Župni dvor Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 16. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.