Žutarica

Izvor: Wikipedija
Žutarica
Obična žutarica
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Passeriformes
Porodica:Fringillidae
Rod:Serinus
Vrsta:S. serinus
Dvojno ime
Serinus serinus
(Linnaeus, 1766.)

Žutarica, obična (obična žutarica, verzulin; lat. Serinus serinus) je vrsta ptice koja pripada porodici Zeba (lat. Fringillidae).[1]

Područje rasprostranjenosti u svijetu i RH[uredi | uredi kôd]

Žutarica je rasprostranjena u gotovo cijeloj Europi. Mediteranske populacije, pa tako i one Hrvatske, gnjezdarice su i stanarice, prisutne tijekom cijele godine. Ptice koje su rasprostranjene u središnjoj Europi zimuju na Mediteranu. U jesen migriraju od rujna do studenog, a u proljeće se vraćaju na sjeveru od veljače do svibnja.

Veličina RH populacije[uredi | uredi kôd]

100 000 – 500 000 parova.

Stanište[uredi | uredi kôd]

Obitava na rubovima šuma, u šumarcima, voćnjacima, gradskim parkovima, vrtovima, od planina do predgrađa.

Fenologija vrste i biologija vrste[uredi | uredi kôd]

Žutarica je najmanja od široko rasprostranjenih zeba u Europi, odozdo je žuta do žutozelena s tamnijim prugama i izrazito žutom trticom. Mužjak ima jako žutu glavu i prsa. Ova vrsta ima vrlo kratak i debeli kljun. Na repu nema žutih rubova. Duljina tijela je 11.5.cm, a raspon krila 20 – 23 cm.

Druževna ptica tijekom cijele godine, a jedinke se sakupljaju u jata do 100 ptica. Za vrijeme migracije ih može biti i više. Polažu jaja tijekom ožujka, a uobičajena su 2 legla u jednoj sezoni s 3 – 4 jaja po leglu. Najradije se gnijezde u čempresima i drugom vazdazelenom drveću. Grade malo i kompaktno gnijezdo od grančica, koje se nalazi na vanjskim granama drveća.

Žutarice se hrane sjemenkama i drugim biljnim materijalom. Hrane se najčešće na tlu, ali hranu mogu potražiti i na drveću.

IUCN kategorija ugroženosti i zakonska zaštita[uredi | uredi kôd]

Žutarica prema Crvenoj knjizi ptica Hrvatske (Tutiš i sur. 2013.) ima kategoriju ugroženosti: najmanje zabrinjavajuća (LC) vrsta. Sukladno Zakonu o zaštiti prirode (80/13) i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 114/13) žutarica je strogo zaštićena vrsta u RH.[2]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Žutarica
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Serinus serinus

Izvori[uredi | uredi kôd]