11. srpnja u Domovinskom ratu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Domovinski rat po nadnevcima: 11. srpnja u Domovinskom ratu.

1990.
- Na Kosovu traju mirne i nijeme demonstracije Albanaca na Kosovu protiv srpske okupacije.

1991.
- Srpske neregularne jedinice napale policijsku patrolu blizu Zadra. Pri tom su ubili policajca Ivicu Juricu, a trojicu ranili.
- u policijskoj akciji koja je trajala 10 sati, osječka policija uhitila grupu srpskih terorista.[gdje?]
- Mirovna misija Europske zajednice doputovala u Zagreb.
- Pod zaštitom JNA, srpski teroristi u Borovu Selu pokraj Vukovara dobili pojačanje.
- Parlament Bosne i Hercegovine prihvatio Brijunski sporazum.

1992.
- Odlučno tvrdim da ne postoji bilo kakvo prisilno katehiziranje srpsko-pravoslavne djece, izjavio kardinal dr. Franjo Kuharić u povodu takve tvrdnje mitropolita Pravoslavne zagrebačko-ljubljanske arhiepiskopije Jovana Pavlovića.
- Autobusi s "arkanovcima" i "šešeljevcima" i dalje stižu na Pale.
- Ministar inozemnih poslova BiH Haris Silajdžić, zbog napada na Goražde, uputio apel za pomoć Bushu, Ghaliju, Majoru, Zapadnoeuropskoj uniji, i KESS-u.

1993.
- Puna tri sata četnici su minobacačima napadali Dubravice i Skradin - Hrvatski grad spomenik, pa je Hrvatska vojska morala uzvratiti.
- Zbog žestokih napada muslimanske vojske, u dolini Neretve i središnjoj Bosni pravi pakao za oko 200.000 Hrvata, a najgore stanje u Kiseljaku, Busovači i Novom Travniku.
- Hrvati iz sela u dolini Neretvice uspjeli se probiti iz dvomjesečne muslimanske blokade.
- U Veleposlanstvu BiH u Zagrebu nastavljena sjednica Predsjedništva BiH o budućem uređenju te države, na kojoj se Predsjedništvo složilo da BiH bude federacija.

1994.
- Sadašnji mandat UNPROFOR0a Hrvatskoj ništa nije donio i ako se nešto ne promijeni do 1. rujna, Hrvatska neće pristati na produljenje mandata, rekao je potpredsjednik Vlade na tribini HDZ-a u Primoštenu.
- Posebna radna skupina UN zadužena za traženje nestalih osoba na području bivše Jugoslavije ima popis od 2764 osobe nestale u Hrvatskoj od 13000 prijavljenih slučajeva, dok je u BiH broj mogućih nestalih veći od 20000, a dokumentirano je 3600 slučajeva, rekao na konferenciji za novinare u Zagrebu član radne skupine Manfred Nowak.
- Na području cijele Hrvatske akcija blokade UNPROFOR-a i dalje traje, a zahtjevi prognanika uskoro bi se mogli naći i pred hrvatskim Saborom, priopćila Zajednica prognanika Hrvatske u Osijeku.
- Upravitelj Europske unije u Mostaru Hans Koshnik boravio u privatnom posjet tom gradu, a predsjednik federacije BiH Krešimir Zubak najavio njegov službeni dolazak između 23. i 30. srpnja.
- Nakon cjelodnevnog obilaska područja sela Čukle kod Travnika, koje je pod nadzorom muslimanske vojske, uz prisutnost časnika britanskog bataljuna smještenog u Vitezu, otkriveno 14 leševa Hrvata ubijenih početkom lipnja 1993. godine prilikom muslimanskog napada na ovo hrvatsko selo.
- Potpredsjednik vlade BiH Ejup Ganić prihvatio produljenje jednomjesečnog primirja koje je isteklo prije dva dana.

1995.
- Prkoseći prijetnjama zračnim napadom NATO-a, bosanski Srbi sukobili se s nizozemskim "plavim kacigama", koje nastoje spriječiti njihov ulazak u Srebrenicu.
Jake srpske snage počele ulaziti u Srebrenicu, stanovništvo tog "zaštićenog" grada pokušava pod granatama pobjeći u šume i pronaći spas u sjevernom dijelu zone.
Ujedinjeni narodi zatražili potporu zrakoplova NATO-a protiv snaga bosanskih Srba.
Francuski predsjednik Jacgues Chirac upozorio SAD da će UN-PROFOR morati odmah povući svoje snage iz BiH ako Washington ukine embargo na oružje.

1996.
- Američki tajnik za trgovinu Mickey Kantor doputovao u Dubrovnik kako bi nastavio misiju dobre volje tragično poginulog Ronalda Browna.
- Međunarodni sud pravde u Haagu proglasio svoju pravnu ovlast i prihvatio tužbu za genocid koju je BiH podnijela protiv Srbije.

Izvori[uredi VE | uredi]

RomanH-01.pngI, heavily serifed.pngRomanC-01.png Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica Hrvatskog informativnog centra. Vidi Dopusnicu Hrvatskog informativnog centra za Wikipediju na hrvatskome jeziku.