114. brigada HV

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
114. brigada HV
Amblem 114. brigade HV.jpg
Aktivna 1. lipnja 1991.2000.
Država Hrvatska
Grana Hrvatska kopnena vojska
Vrsta brigada tipa "R"
Sjedište Split
Nadimak Škorpioni
Dan postrojbe 1.lipnja
Sudjelovanje u borbama Domovinski rat
Operacija Zima '94.
Oluja
Operacija Ljeto '95.
Južni potez
Zapovjednici
Istaknuti
zapovjednici
Ante Čatlak Zdravko Klanac Ivo Barada Slaven Zdilar Marko Skejo Ljubo Marasović

114. brigada Hrvatske vojske utemeljena je 1. lipnja 1991. godine u Kaštel-Sućurcu, od 'škverske bojne' (1. bojna, tzv. Škverski bataljun, utemeljene 16. listopada 1990. godine kao II. Policijski bataljun)[1] iz splitskog brodogradilišta i postojećih satnija (dragovoljačke satnije iz Žrnovnice i Putalj iz Kaštela (lovci)[1]) te poslije drugih poduzeća iz Splita, Solina i Kaštela (Brodomerkur, Dalma, Dalmacijacement, Diokom, HPT, Koteks, Promet, Slobodna Dalmacija i INA-e)[1], zbog čega su ju u žargonu zvali "radničkom" brigadom.[2] Utemeljena je odlukom Ministra obrane Republike Hrvatske, kao prva pričuvna postrojba Hrvatske vojske. Okosnicu postrojbe činio je Drugi policijski bataljun, poznatiji kao "škverski", sastavljen od dragovoljaca zaposlenih u Brodosplitu. Potom se ustrojavaju omiška, trogirska i solinska bojna..

Trogirani kao 2. trogirska bojna 28. lipnja, Omišani na čelu s Milom Čatlakom i Brunom Vukićem, Solinsko-Dugopoljska satnija s Ljubom Marasovićem, Žrnovničani s Vinkom Barbarićem. Omiška bojna nastaje iz 6. cetinske flote pod zapovjedništvom Vitomira Brzovića.

Ratni put[uredi | uredi kôd]

Prvi ratni zapovjednik postrojbe bio je Ante Čatlak. Nakon osnivanja, prva dva mjeseca koristi za prikupljanje oružja i opreme pa je do kraja srpnja skupljeno 620 komada uglavnom pušaka M-48. U prosincu 1991. brigada zauzima položaje na području Drniša i Svilaje i tamo joj se pripaja IX. bojna HOS-a i vod "Čavoglave". Potom odlazi u Vrliku s ciljem deblokade Kijeva.

Početkom veljače 1992. godine 1. bataljun izlazi iz brigade i čini temelj ustrojavanja 158. brigade HV. Tijekom 1992. godine brigada djeluje na južnom bojištu. Za istaknuti je junačko držanje pripadnika postrojbe tijekom neprijateljskog pokušaja zauzimanja planine Moseća u siječnju 1992. godine, kada su bojovnici 114. brigade neprijatelju nanijeli značajne gubitke. Uz navedeno, 114. brigada (Škorpioni) daje svoj znakoviti obol u sklopu blistavih operacija HV - Zima, Ljeto '95 i Oluja.

Poradi iznimnog doprinosa tijekom navedenih operacija predsjednik RH dr. Franjo Tuđman pohvalio je pripadnike 114. brigade, a to su također učinili i ministar obrane RH kao i zapovjednik tadašnjeg Zbornog područja Split.

Tijekom sudjelovanja u Domovinskom ratu kroz postrojbu je prošlo 7900 pripadnika. 88 pripadnika postrojbe je poginulo, dok je više stotina ranjeno.

Preustrojem HV-a 30. lipnja 2000. godine 114. brigada je ušla u sastav nove 625. brigade HV-a, a najveći dio ljudi je demobiliziran.


Odlikovanja[uredi | uredi kôd]

Odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vukovar water tank.jpg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Domovinski rat on line (http://www.domovinskirat.eu/).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Domovinski rat on line.
Dopusnica nije potvrđena OTRS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]