13. kolovoza u Domovinskom ratu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Domovinski rat po nadnevcima: 13. kolovoza u Domovinskom ratu.

1991.
- Tijekom svog boravka u Hrvatskoj, američki kongresmen Dan Rohrbacher rekao: "Ovo što se danas događa u Hrvatskoj je terorizam po diktatu Beograda."
- Hrvatska Vlada osnovala Komisiju za nadzor prekida vatre.
- U Kninu obavljena razmjena zarobljenika, u kojoj je 47 hrvatskih gardista zamijenjeno za 28 pripadnika srpskih terorističkih jedinica.
- Srpski teroristi oteli 18 Hrvata iz Orolika, te ih odveli u Srbiju.
- Brodovi JRM na Dunavu napali Vukovar i Borovo Naselje.
- Komanda JNA izdala naredbu o dvomjesečnom produženju vojnog roka.
- Srpski teroristi teškom artiljerijom ponovo napali Sunju.
- Predsjedatelj EZ-a Hans Van den Broek objavio: "Europska zajednica će započeti konferenciju o budućnosti Jugoslavije ako jugoslavenska vlada odbije započeti ozbiljne pregovore."
- Američki Hrvati pred zgradom UN-a u New Yorku zahtijevaju priznanje Hrvatske.
- Srpski teroristi i JNA otvorili minobacačku vatru na Osijek i Beli Manastir.
- Teroristički napad velikosrpskih snaga na hrvatske prometne policajce u Belom Manastiru.[1]

1992.
- Vijeće sigurnosti prihvatilo Rezoluciju 770, po kojoj je odobrena vojna akcija u BiH.
- Helsinki Watch raspisao tjeralicu za ratnim zločincima u BiH.
- Ubijen američki novinar David Kaplan na putu u Sarajevo, dok je bio u konvoju koji je pratio jugoslavenskog premijera Milana Panića.

1993.
Hrvatska je Vlada odlučna ispuniti sve svoje obveze, ali ne može su suglasiti s bilo čime što bi bilo ispod razine svih relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti - ističe u pismu hrvatski ministra vanjskih poslova Mate Granić glavnom tajniku UN Boutrosu Ghaliju.
- Četnički vojvoda Vojislav Šešelj najavljuje u Srbijij lov na Hrvate i Muslimane, ako NATO intervenira u Bosni.
- Pristane li Srbija na balkanski mir, London već testirao mogućnost na - KESS-u u Beču da se odmah sveobuhvatno pomogne Beogradu, piše njemački FAZ.

1994.
- Vijeće sigurnosti UN raspravljalo o pismu predsjednika Tuđmana, u povodu granatiranja dubrovačkog aerodroma od Karadžićevih Srba, te ga osudilo i upozorilo na svu opasnost toga napada na Republiku Hrvatsku.
- Hrvatska Vlada zatražila od predstavnika Zajednica prognanika Hrvatske da predaju i preostale blokirane prijelaze u UNPA-područja pod nadzor Ministarstava unutarnjih poslova.
- Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović jučer izjavio da ne kani početi političke pregovore s Fikretom Abdićem.
- Srbi su izazvali u tri navrata teške incidente oko skladišta teškog oružja u okolici Sarajeva koje čuva UNPROFOR, rekao novinarima njegov glasnogovornik Rob Annik.
- Rusija pokušava spriječiti jačanje sankcija protiv "SRJ", jer se vlada u Beogradu ogradila od bosanskih Srba i Rusija će učiniti sve kako bi spriječila donošenje nove rezolucije u Vijeću sigurnosti, javlja moskovska agencije "Interfax".

1995.
- Nakon četiri godine Vučurevićevi Srbi iz istočne Hercegovine ponovno granatirali šire dubrovačko područje od Konavala do Slanog. U dubrovačku bolnicu dovezeno 16 ranjenih osoba, a nanesene i velike materijalne štete.
- U oslobođenim Otavicama, rodnom mjestu velikog hrvatskog kipara svjetskog glasa Ivana Meštrovića, četnici provalili u dvije od tridesetak grobnih kripti Meštrovićeva mauzoleja. Mauzolej su teško oštetili, a procjenjuje se da je ukradeno šest kiparevih radova, od kojih je neke "SR Jugoslavija" izložila u Parizu.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman jučer telefonski razgovarao s potpredsjednikom SAD Alom Goreom o aktualnim političkim pitanjima nakon akcije "Oluja", priopćeno iz Predsjednikova ureda.

1996.
- Treći put nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, u Ženevi se s američkim tajnikom Warrenom Christopherom sastaju predsjednici Tuđman, Milošević i Izetbegović, kako bi učinili još jednu reviziju učinjenog u provedbi Sporazuma.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. J.N.: 29. obljetnica stradavanja trojice policajaca u Baranji Glas Slavonije. 13. kolovoza 2020. Pristupljeno 13. kolovoza 2020.

RomanH-01.pngI, heavily serifed.pngRomanC-01.png Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica Hrvatskog informativnog centra. Vidi Dopusnicu Hrvatskog informativnog centra za Wikipediju na hrvatskome jeziku.