1 protiv 100

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
1 protiv 100
Formatkviz show
AutorEndemol
Država podrijetlaHrvatska
Jezikhrvatski
Produkcija
Trajanje epizode60 minuta
Prikazivanje
U HrvatskojHRT 1
Emitiranje17. siječnja 2008.26. lipnja 2011.

"1 protiv 100" hrvatski je kviz u produkciji HRT-a koji potječe iz Nizozemske, rađen je prema Endemolovoj licenci i mješavina je nizozemske, američke i britanske verzije, a prva epizoda održana je na prvom programu HRT-a 17. siječnja 2008. u 20 sati. Najveći iznos koji je neki natjecatelj mogao osvojiti je 617.000 kuna.[1]

Koncept emisije[uredi | uredi kôd]

U kvizu se između sto natjecatelja na galeriji nasumce izabere jedan koji postaje glavni natjecatelj i dolazi naprijed pored voditelja kviza, Tarika Filipovića. Nakon predstavljanja, može birati između dvije teme i iz one koju odabere dobije pitanje i tri ponuđena odgovora. Kada voditelj postavi pitanje i ponudi tri odgovora, onda prvo odgovara sto natjecatelja s tribine putem svojih tipkovnica, a za to imaju šest sekundi. Nakon toga odgovara glavni natjecatelj, a za njega je vrijeme odgovaranja neograničeno. Ako netočno odgovori, ispada iz igre i odlazi bez ičega. Ako točno odgovori, gleda se koliko je od početnih sto natjecatelja s galerije netočno odgovorilo (ako je to npr. 46 i onda natjecatelj dobiva 46000 kuna, a tih 46 nisu više u igri). Svi s galerije koji netočno odgovore ne mogu više igrati sve dok se ne izabere novi glavni natjecatelj, a to se vidi po tome što se kućice u kojima se natjecatelji nalaze zacrvene i kasnije zamrače.

U slučaju da svi natjecatelji s galerije (najčešće kada ih ostane samo nekoliko) odgovore netočno, voditelj to obavezno napomene glavnom natjecatelju prije nego što kaže svoj konačni odgovor na postavljeno pitanje, te tada ima pravo odustati i odlazi s dosad osvojenim iznosom. Također u toj situaciji može koristiti mogućnost udvostručenja (ako mu je preostala) te nakon tog odgovara na pitanje, i ako točno odgovori osvaja duplo veći iznos. Ako pogriješi, napušta igru bez ičega.

Ako je na galeriji nakon što je glavni natjecatelj dao pogrešan odgovor preostao neki natjecatelj koji je točno odgovorio na to pitanje, onda oni dijele nagradu od 20 000 kuna, i samo između njih se bira sljedeći glavni natjecatelj koji dolazi pred voditelja.

Jokeri[uredi | uredi kôd]

Igra sadrži dva džokera: preskoči i dvostruko. Njih može koristiti samo glavni natjecatelj, dok natjecatelji s galerije moraju odgovarati na sva pitanja u zadanom vremenu od 6 sekundi.

Joker "Preskoči"[uredi | uredi kôd]

Preskoči je joker koji preskače trenutačno pitanje, ali se natjecateljev iznos upola smanjuje i ne dobiva nikakve novce, čak i ako je netko na tribini krivo odgovorio. Inicijalno se može igrati tri puta, a ovisno o ishodu korištenja jokera "preskok plus" može se dobiti i četvrti.

Dvostruko[uredi | uredi kôd]

Dvostruko je joker kojeg igrač može iskoristiti ako je potpuno siguran, a u tom jokeru se osvojeni iznos iz tog pitanja množi s dva odnosno ako svi odgovore točno joker je iskorišten i novac se od tog pitanja, naravno, ne dobiva.

Preskok plus[uredi | uredi kôd]

Ovaj joker smije se koristiti samo nakon što igrač pobijedi 80% ljudi na tribini.

Joker "Preskoči" može se igrati tri puta, a igrač može kao temu dobiti "preskok plus". To mu daje pitanje na kojem može iskoristiti dvostruko, ali ne i preskok, a ako točno odgovori, dobiva još jedan joker "preskoči".

U Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Najviši dobici:[2]

  1. 366 494 kn Mirko Miočić, 2008.[3][4]
  2. 334 309 kn Tomislav Grubišić, 2008.
  3. 317 435 kn Siniša Belina, 2008.

Najveći ženski dobitak je 247 090 kuna; osvojila je Sandra Filipčić 2008. godine.[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]