20. lipnja u Domovinskom ratu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Domovinski rat po nadnevcima: 20. lipnja u Domovinskom ratu.

1990.
- Novo službeno ime Hrvatske je Republika Hrvatska, povijesni hrvatski grb postaje sastavni dio hrvatske trobojnice, a Izvršno vijeće Sabora zvat će se vlada, objavljeno u Priopćenju Predsjedništva SR Hrvatske.

1991.
- U Kninu zatvoreno sedam hrvatskih redarstvenika, zbog, kako je izjavio Milan Martić, "špijunske djelatnosti i rušenja legalnih organa krajine".
- Savezno vijeće Skupštine SFRJ uputilo je zahtjev Predsjedništvu SFRJ da izabere, proglasi i objavi izbor predsjednika i potpredsjednika na temelju Ustava i poslovničkog redoslijeda do 25. srpnja.

1992.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Zagrebu nobelovca prof. Roberta Hubera i zahvalio mu što je više od stotinu dobitnika Nobelove nagrade iz cijelog svijeta potpisalo apel za mir u Hrvatskoj.
- Posljednji europski barbari 20. stoljeće, srpsko-crnogorska vojska fosfornim granatama gađala jedinstveni spomenik svjetske kulture - dubrovački Stradun.
- Donedavni šef KOS-a (kontraobavještajne službe bivše JNA) u beogradskom tjedniku NIN priznao da je planirao rušenje demokratski izabrane civilne vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji.
- UNPROFOR počeo preuzimati odgovornost za sektor "Zapad".
- Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu pretrpjela štetu od blizu 200 miljuna dolara, a još toliko su uspjeli spasiti hrabri vatrogasci.
- Iz prijedorskog mjesta Kozarac u Bosanski Brod stiglo 900 izmučenih logoraša Muslimana, koje su Srbi držali u logorima.
- Boutros Ghali predlaže osnivanje stalnih vojnih snaga Vijeća sigurnosti UN.
- U Bosni i Hercegovini proglašeno ratno stanje, javio Radio BiH.

1993.
- Šibenik srpski neprijatelj gađao raketnim sustavom "oganj".
- Unatoč primirju, ne prestaju napadi muslimanske vojske u srednjoj Bosni i sjevernoj Hercegovini.

1994.
- Slovenski parlament ratificirao pet ugovora i sporazuma s Hrvatskom (ugovor o morskom ribolovu, međusobnom izvršavanju sudskih rješenja u kaznenim postupcima, o pravnoj pomoći i civilnim i kaznenim postupcima, sporazuma o zapošljavanju i trgovinsko-gospodarskim odnosima te suradnji.
- Procjenjujući odnose Knina i Zagreba, srbijanski mediji zamjeraju ambasadoru SAD-a P.Galbraithu što je ustvrdio da je "tzv. krajina sastavni dio Hrvatske".

1995.
- Predsjednik Tuđman sastao se u Canberri s australskim premijerom Paulom Keatingom, obostrano istaknuto da su australski Hrvati most zajedništva između dviju država.
- Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio kazne Martiću, Babiću i drugim kninskim vlastodršcima.
- Vojni zrakoplov pobunjenih Srba srušio se u nedjelju, 18. lipnja na aerodromu u Udbini, a oba pilota poginula, javlja beogradska BETA.
- HVO i Armija BiH uspješno surađuju u slamanju obruča oko Sarajeva, izjavio predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak prilikom sastanka generala obiju vojski u šumama iznad opkoljenog grada.
- Snage UN-a u Bosni definitivno su poražene - Ghali priznao slom, kazavši da "napori na očuvanju mira u Bosni nisu uspjeli".

1996.
- Danas istekao rok za demilitarizaciju hrvatskog Podunavlja, koju je 20. svibnja u Belom Manastiru objavio prijelazni upravitelj Klein. Izaslanik predsjednika Republike general bojnik Slavko Barić u povodu toga izjavio da je "raspušteno 90 posto vojnih i paravojnih srpskih postrojbi, te predano 90 posto teškog oružja".
- SAD protiv Boutrosa Ghalija: Washington proglasio mogući reizbor glavnog tajnika UN "neprihvatljivim".
- Potpisan dogovor o crtama međuetničkog razgraničenja u BiH između sve tri strane.

Izvori[uredi VE | uredi]

RomanH-01.pngI, heavily serifed.pngRomanC-01.png Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica Hrvatskog informativnog centra. Vidi Dopusnicu Hrvatskog informativnog centra za Wikipediju na hrvatskome jeziku.