22. prosinca u Domovinskom ratu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Domovinski rat po nadnevcima: 22. prosinca u Domovinskom ratu.

1990.
- U Saboru Republike Hrvatske svečano proglašen novi Ustav Republike Hrvatske.

1991.
- Ostvaruje se hrvatski san, stoji u poruci predsjednika Tuđmana hrvatskim građanima u povodu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.
- Hrvatski dinar pušten u optjecaj.
- Krvavi pir JNA u Karlovcu, na svoj rođendan "22. decembra". Umjesto slavljeničkih plotuna, iz cijevi ubojitog oruđa sravnjivan grad koji ih je 45 godina tetošio, hranio i privilegirao.
- I Zadar podrhtavao od snažnih topničkih eksplozija armijskočetničkih barbara koji, u nervozi više ne biraju ciljeve po gradu.
- Ratna zrakoplovna baza Divulje kod Splita predana hrvatskoj vojsci.
- Srbijanski ministar vanjskih poslova Vladislav Jovanović prijeti, u intervjuu madridskim listovima ABC i "Diairo 16", da će priznanje Hrvatske značiti nastavak rata.
- Spriječiti rušenje Peruče hitna poruka hrvatske vlade upućena američkom državnom tajniku Jamesu Bakeru.
- Svjetlo mira za Hrvatsku iz Betlehema, u ime svih žitelja Gornje Austrije, predao u zagrebačkoj Katedrali kardinalu dr. Franji Kuhariću predsjednik hrvatske vlade dr. Franjo Gregurić.

1992.
- Dio od oko 500 logoraša, koji su 13. prosinca odvedeni iz konclogora Manjača, pronađen potkraj prošlog tjedna u logoru Batković kod Bijeljine, priopćio zagrebački odjel Međunarodnog Crvenog križa.
- Njemački ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel, na berlinskoj radiopostaji Rias, založio se za potpunu međunarodnu izolaciju Srbije.
- Okružno javno tužiteljstvo u Splitu podiglo optužnicu protiv 29 oficira tzv. JNA, zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, te protiv civilnog stanovništva.

1993.
- Pregovori u Ženevi završili bez dogovora, pregovarači se preselili u Bruxelles, a već na prvoj sjednici belgijski ministar Claes zatražio od srpske strane teritorijalna pomicanja, kako bi se trećinu teritorija cjelokupne BiH dalo "republici s muslimanskom većinom".
- Višesatni razgovori u Ženevi predsjednika Tuđmana i Miloševića.
- Mostarski Okružni vojni sud pokrenuo istražni postupak protiv osoba za koje se sumnja da su u jeku najžešćih borbi u Mostaru protiv muslimanskih snaga srušile Stari most, javlja HABENA.
- Iz iseljeništva stiže oko 2.000 tona hrane mjesečno, a još 5.000 tona osigurava EU, dok prognanicima i izbjeglicama treba mjesečno 12.000 tona hrane, priopćeno u Uredu za prognanike i izbjeglice Vlade Republike Hrvatske.
- Velika ofenziva A BiH na cijelom području Uskoplja. Druga bojna pukovnija Ante Bruno Bušić je 23. prosinca vratila izgubljeni položaj Vedrine, 24. prosinca „Bušići“ razbila A BiH kada je napala na pravcima Seoca-Vedrina i Dobrošin-Škarina Glava.[1]

1994.
- Oružana sila Hrvatske danas je, po svom ustroju, tehničkoj opremljenosti i uvježbanosti spremna da u potpunosti izvrši sve zadatke koje joj postavi državna politika, rekao je dr. Franjo Tuđman na sjednici obaju saborskih domova, izvještavajući o stanju države i nacije.
- Premda je s lokalnim Srbima dogovoreno da će dionicu auto-ceste između Novske i Nove Gradiške kontrolirati samo UNPROFOR, malobrojne pripadnike "plavih kaciga" viđalo se samo na svaka dva-tri kilometra, a pripadnici "milicijske krajine" stajali su uz auto-cestu svakih nekoliko stotina metara i dizali u zrak ruku s tri uzdignuta prsta, što je očito, kako je novinarima izjavio ing. Hrvoje Šarinić, grubo kršenje sporazuma, pa je najavljen protest UNPROFOR-u.
- Od početka srpske ofenzive na Bihać, koja traje već 45 dana, poginulo je 520 stanovnika, od čega 166-ero djece.
- Srpski predsjednik Slobodan Milošević nije, za sada, spreman priznati susjedne države, među kojima je i Hrvatska. "Priznanja će uslijediti nakon političkog rješenja krize", odgovorio Milošević za CNN-ovu emisiju "Larry King" u živo.

1995.
- U Zagrebu održana prva sjednica Predsjedničkog vijeća, kojom j je predsjedao dr. Franjo Tuđman.
- U ime predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana, dr. Mate Granić susreo se u zračnoj luci Pleso s češkim predsjednikom Vaclavom Havelom, koji se je u Zagrebu zadržao na svom putu za Sarajevo.

1996.
- U BiH počela žestoka kampanja protiv proslave Božića i Nove godine, te dolaska Djeda Mraza, a glasnogovornik UN-a Ivanko rekao da iza toga stoji SDA.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Portal Hrvata Bosne i Hercegovine HR HB Livno: 19.obljetnica brigade HVO-a "Ante Bruno Bušić" 14. lipnja 2013. (pristupljeno 8. veljače 2020.)
RomanH-01.pngI, heavily serifed.pngRomanC-01.png  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatskog informativnog centra (http://www.hic.hr/).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: HIC.
Dopusnica nije potvrđena OTRS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.