24sata

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje


Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma 24sata. Za novine i portal iz Srbije, pogledajte 24 sata (Srbija).
Disambig.svg »24 sata« preusmjerava ovamo. Za hrvatski dugometražni film, pogledajte 24 sata (2002.).
24sata
24 sata.svg
Tip medijska kuća
Format compact
Vlasnik Styria Media Group AG
Izdavač 24sata d. o. o.
Glavni urednik Goran Gavranović
2014-
Renato Ivanuš
2009-2014
Boris Trupčević
2005-2009
Matija Babić
2004-2005
Izvršni urednik Ivan Buča
Anamaria Todorić
Matej Lončarić
Utemeljen 2. ožujka 2005.
Jezik hrvatski
Sjedište Oreškovićeva 6H/1
Zagreb, Hrvatska
ISSN 1845-4267
[[[1]]
[[2]]
[[3]] Službene internetske stranice]

24sata vodeća je medijska kuća u Hrvatskoj. Prvo tiskano izdanje dnevnih novina 24sata lansirano je 2. ožujka 2005. godine, a s isključivo print branda, 24sata se brzo proširio na web, mobile, social i video platformu na kojima prosječno doseže do 2 milijuna ljudi svaki dan (izvor: gemiusRating, Facebook, YouTube, Ipsos MEDIApuls 2019[1].) U početnoj fazi dnevne novine 24sata bile su ponajviše usmjerene na mlađu populaciju, ali je inovativni koncept izbora i prezentacije vijesti, s naglaskom na zanimljivost, ubrzo „zarazio“ sve segmente hrvatske populacije. 24sata svojim je uredničkim konceptom na svim platformama usmjeren čitatelju te objedinjava najvažnije karakteristike najsuvremenijih medija. Vodeći se svjetskim trendovima, 24sata u posljednje dvije godine pokreće digitalnu revoluciju na hrvatskom, ali i regionalnom tržištu. Svoju digital first strategiju nadograđuje iz dana u dan, neprestano se prilagođava uvjetima na tržištu, kreira nove formate i potvrđuje lidersku poziciju u svim područjima, od tiska do digitala. Osim toga, 24sata je i najnagrađivanija medijska kuća u regiji[2].

Povijest[uredi VE | uredi]

Tvrtka 24sata d.o.o. (u početku Media-Ideja d.o.o.) osnovana je potkraj 2004. godine i pojavom na tržištu, predstavlja potpuno novi koncept dnevnih novina i osvježava hrvatsko novinsko tržište. Nakon godinu dana, 2006. godine, 24sata su postale najčitanije hrvatske dnevne novine. Sljedeće godine prosjek prodaje svrstava ih u najprodavanije dnevne novine što ostaju punih 12 godina zaredom (ABC Hrvatska 2006.-2018.)

U sklopu imidž kampanje 2007. godine, brand postaje prepoznatljiv po sloganu „To je to što me zanima!“, a ova sintagma najbolje predočava najveću sadržajnu prednost branda: pod geslom „brže, kraće, jasnije“ usmjerava se na direktnu i razumljivu komunikaciju informacija čitateljima te u tržišnoj utakmici nastoji biti u svemu najbrži.

Portal 24sata.hr početkom 2008. godine postaje jednim od najposjećenijih hrvatskih portala (izvor: gemiusAudience, srpanj 2008.), s 130.000 jedinstvenih posjetitelja dnevno. Nakon naglog rasta posjećenosti u lipnju 2013. godine, portal postaje vodeći na tržištu i u kontinuitetu se na vodećoj poziciji zadržava više od četiri godine (izvor: gemiusRating, 2013-2018.)

Postoje brojni noviteti koje je 24sata predstavio hrvatskom medijskom poslovanju, a između ostalog to je redizajn portala 2007. godine koji je predstavio tada revolucionarni no-scroll koncept, a iza toga 2010. godine one-page koncept. Uz to, 2012. godine 24sata je lansirao prvi hrvatski mobilni news portal[3] m.24sata.hr, a 2010. godine i prvu news aplikaciju[4] u Hrvatskoj za Androide, a 2012. godine i za iPhone.

O 24sata[uredi VE | uredi]

24sata apsolutni je lider na medijskom tržištu što potvrđuju vodeće brojke (najveći broj jedinstvenih korisnika, mjesečni broj pregleda stranica kao i posjeta stranicama te najveće vrijeme provedeno uz sadržaj prema gemiusRating metrici), a kroz svoju digitalnu mrežu doseže 2 od 3 internetska korisnika u Hrvatskoj (izvor: gemiusRating, 2019). Brand je prisutan na svim platformama - print, web, mobile, social i video, a okuplja sve dobne i interesne skupine.

Web izdanje[uredi VE | uredi]

Na web portalu 24sata.hr svakog se dana objavljuju najtočnije i najrelevantnije informacije u najkraćem mogućem roku. Posljednji rezultati Gemius metrike u prosincu 2018[5]. godine, pokazuju da je portale 24sata čitalo 1.791.194 jedinstvenih korisnika uz 232.665.172 pregleda stranica.

Tiskano izdanje[uredi VE | uredi]

Na stvaranju koncepta 24sata, u sadržajnom i dizajnerskom smislu, sudjelovali su brojni domaći i strani stručnjaci, na čelu s Mariom Garciom, jednim od najpoznatijih svjetskih dizajnera novinskih izdanja.

Dnevne novine 24sata najčitanije su, najprodavanije i najnagrađivanije dnevne novine u Hrvatskoj. Formatom su najpraktičnije, strukturom tekstova prilagođene čitatelju, te novine koje pružaju brzu, sažetu i relevantnu informaciju uz zabavu dostupnu svima, svugdje i u svakom trenu.

24sata su prve dnevne novine u Hrvatskoj koje uvode rubriku za vijesti koje šalju čitatelji[6] te tako čitatelji redovito s redakcijom 24sata dijele fotografije, videomaterijale i vlastite priče.

Video[uredi VE | uredi]

24sata prednjači u razvoju svih digitalnih platformi, a video odjel je najjači u regiji. U samo tri godine prepoznat je na tržištu kao dobitnik desetaka nagrada na svjetskim razinama za svoje najjače projekte. 24sata prvi je u breaking news formatima, originalnim video serijalima na Facebooku i YouTubeu te satiričnom pristupu pojedinim temama.

Social[uredi VE | uredi]

Vodeću poziciju 24sata.hr ima i na društvenim mrežama, a samo na Facebooku 24sata prati više od 1.300.000 korisnika (izvor: Facebook, siječanj 2018). Facebook stranica 24sata okuplja najveću i najaktivniju publiku i mjesto je za najbrže, najtočnije i najzabavnije informacije. Svojim čitateljima nudi jedinstveni spoj korisnih i zabavnih informacija kroz članke i najbogatiji video sadržaj. Facebook stranica 24sata svakog dana donosi live video sadržaj s lica mjesta svakog velikog događaja. Također 24sata predvodi na Instagramu i Twitteru. Svakodnevno nudi vizualno atraktivan sadržaj, prilagođen platformi kako bi svojoj publici ponudili dodatnu vrijednost. Osim Instagrama i Twittera, 24sata je prisutan i na Viberu, WhatsAppu i LinkedINu.

24sata - Brandovi[uredi VE | uredi]

U portfelju 24sata nalazi se 11 premium brendova za svaku publiku. 24sata, miss7, JoomBoos, Express, BlogBuster, missMAMA, missZDRAVA, Gastro, Auto start, Astral te brojna enigmatska izdanja.

Miss7[uredi VE | uredi]

Miss7 vodeći je medij i najveća social-first destinacija za žene, a posebna je po fokusu na dvosmjernu komunikaciju s čitateljicama.

Web[uredi VE | uredi]

Miss7 je portal koji se obraća ženama, pokrivajući sve njihove potrebe i interese. Sadržaj miss7 odgovara na stvarne probleme i situacije kroz koje žene prolaze, a kreiraju ga novinarke koje svoje čitateljice savjetuju, dijele im iskustva iz prve ruke, ruše tabue te za njih imaju ulogu prijateljice kojoj vjeruju.

Tiskano izdanje[uredi VE | uredi]

Privlačan lifestyle magazin na 270 stranica luksuznog glossy papira na kioscima je jednom kvartalno. Ekstenzija je miss7 portala koji se ističe opuštenom strukturom sadržaja i temama koje u čitateljicama bude uspavane interese i inspiriraju u svim lifestyle područjima. Miss7 je okuplja vodeće kreatore domaće medijske scene i pokreće struju novih autorica.

JoomBoos[uredi VE | uredi]

JoomBoos je najutjecajniji medijski brend za generaciju Z i Y te najveća mreža kreatora s 4x većim potencijalom za akviziciju na najjednostavniji i najsigurniji način oglašivače.

YouTube[uredi VE | uredi]

JoomBoos YouTube kanal zajednica je s više od 720.000 pretplatnika i 1.500.000 jedinstvenih gledatelja mjesečno gdje se producira originalan i inovativan sadržaj s kreatorima. JoomBoos YouTube kanal sastoji se od raznih vrsta sadržaja poput video spotova, serijala, live videa te zasebnih videa.

Projekti[uredi VE | uredi]

JoomBoos producira originalni i inovativni sadržaj zajedno s kreatorima, a najpoznatiji su: JoomBoosovi glazbeni spotovi poput "Moja Croatia" navijačkog hita s preko 4.000.000 pregleda, "Tko se boji vuka još", hit pjesme Z generacije, serija Isti san, talent show Videostar, Prankd's, Konačni obračun, Patrola. Kroz cijelu godinu JoomBoos organizira meet-upove s kreatorima, a najveći je Totalni JoomBoos.

Print[uredi VE | uredi]

JoomBoos Videostar magazin najčitaniji je magazin za mlade i dobitnik nagrade za najbolji novi print proizvod[7] (INMA Global Media Awards 2018). Magazin izlazi svaka tri mjeseca i donosi najzanimljivije priče kreatora s JoomBoosa i vijesti o originalnim JoomBoos događajima i sadržajima. Uz svaki broj magazina čitatelje očekuju i pokloni iznenađenja.

Web[uredi VE | uredi]

JoomBoos čitateljima nudi pregled najzanimljivijih vijesti iz YouTube svijeta, aktualnosti iz svijeta slavnih, pregled modnih trendova, te najraznovrsnije kvizove koji zabavljaju korisnike.

Express[uredi VE | uredi]

Medijska platforma za progresivne ideje, analitičke teme iz politike, kulture, znanosti i techa s liberalnim okvirom.

Print[uredi VE | uredi]

Express je najčitaniji tjednik u Hrvatskoj za kompleksne političke i društvene teme. Važne teme iz politike, kulture i ekonomije obrađuju se stručno, ali i istovremeno razumljivo široj publici. Prilozi poput Artisa i Bestbooka jedinstveni su na hrvatskom tržištu, a time čine i Express poželjnom kupnjom publici okrenutoj takvim temama.

Web[uredi VE | uredi]

Express.hr svojim sadržajem pokriva progresivne teme od iznimne važnosti za razvoj društva.

Osim stručne obrade kompleksnih tema, svojoj online publici nudi i brojne teme iz svakodnevnog života. Svakog dana Express.hr pokriva širok spektar tema iz raznih područja, pa osim dnevno aktualne politike i ekonomije, razrađuje i teme koje se bave lagodnijom stranom života kao što su luksuz, turizam, te popularna znanost i tehnologija.

BlogBuster[uredi VE | uredi]

BlogBuster je najbrže rastuća platforma koja okuplja najbolje autore koji inspiriraju čitatelje stvarnim pričama i osobnim iskustvima.

Infuenceri koji pišu svoje blogove na BlogBuster platformi: Andrea Andrassy, Ella Dvornik, Nina Slišković Goleš, Anđa Marić, Tea Hržica, Mirna Savić, Katarina Marjanović, Lara Kapović. Tea Zavacki, Maja Marić, Alis Marić, Ana Kolar, Andrea Tintor, Bruno Šimleša, Domagoj Knežević, Ingrid Divković, Nina Baljak, Renata & Mihael Šanko, Srđan Cvitak.

missMAMA[uredi VE | uredi]

missMAMA je vodeći brend za majke i trudnice s najaktivnijom roditeljskom zajednicom u Hrvatskoj.

Prati ženu u njenoj najvažnijoj ulozi u životu, od planiranja obitelji, kroz trudnoću i tijekom odrastanja djeteta sve do kraja osnovne škole. Pruža joj toplu podršku i predstavlja izvor stručnih i relevantnih informacija. Najposjećeniji je portal za roditelje s 3x većim brojem posjeta od prvog konkurenta.

missZDRAVA[uredi VE | uredi]

missZDRAVA svojim sadržajem na svim kanalima pokriva dobrobiti uma, tijela, duha, odnosa i okoline. MissZDRAVA je life coach koji uz konkretan sadržaj i alate čitateljima pomaže da bolje upoznaju sebe, zakone psihe, tijela i duha u odnosu sa okolinom kako bi postali opušteniji i ispunjeniji. Brand je prisutan na digitalnim kanalima kroz social-first i mobile-first pristup.

Gastro[uredi VE | uredi]

Gastro.hr je vodeća foodie lifestyle zajednica zaljubljenika u hranu i kuhanje. Svi oni dijele strast prema istraživanju i isprobavanju novih delicija za svoje nepce, a najposjećeniji foodie lifestyle portal ima preko 400.000 posjetitelja mjesečno.

Auto start[uredi VE | uredi]

Web[uredi VE | uredi]

Auto start je najmoderniji auto-portal u Hrvatskoj koji pruža najnovija testiranja vozila, intervjue, izvještaje, kolumne i ostale vijesti iz auto industrije. Osim video sadržaja pruža i atraktivne fotografije najnovijih automobila, motora, raznih auto i moto evenata te korisne članke koji ljubitelje ceste informira o aktualnim događanjima auto-moto svijeta.

Tisak[uredi VE | uredi]

Auto start je najekskluzivniji auto-moto mjesečnik u Hrvatskoj. Iz broja u broj prenosi točne, provjerene i pravovremene informacije. Prezentira novitete o kojima će se tek govoriti, testira automobile i motocikle, trasira put prema najboljim serviserima i ispituje kvalitetu usluga. Osim svijeta auto industrije sadrži trendove o tehnologiji, dizajnu i životnom stilu.

Astral[uredi VE | uredi]

Najbolje astrološko i ezoterijsko izdanje koje svaki mjesec čitateljima otkriva tajne skrivene u zvijezdama. Ljubitelji astrologije svaki mjesec pronalaze najuzbudljivije tekstove na stranicama Astrala. Predano redakcijsko osoblje iz broja u broj prenosi novosti i informacije o pojavama i tehnikama koje fasciniraju tisuće čitatelja, tako da se na stranicama izdanja mogu pronaći ispovijesti i priče iscjeljenja, pojavama zarobljenim na rubu znanosti te najpotpunije informacije o svakom horoskopskom znaku.

Enigmatika[uredi VE | uredi]

Portfelj 24sata pruža široku lepezu enigmatskih proizvoda s opuštajućim mozgalicama koje izlaze na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj razini. Široki portfelj enigmatskih izdanja sadrži Bingo plus koji izlazi svaki tjedan uz 24sata. Tu je i Bingo Specijal, najveći besplatni enigmatski prilog, Bingo Max te Bingo Magazin. Za ljubitelje skandi križaljke redovno izlaze izdanja 55skandi, 111skandi i MAX skandi, a za ljubitelje sudoku križaljke tu su SuperSudoku, Max Sudoku i Express sudoku.

Projekti i kampanje[uredi VE | uredi]

24sata kroz sadržaj na svim platformama poštuje čitatelja i zalaže se za „malog čovjeka“, bilo da se radi o svakodnevnom ispravljanju malih nepravdi ili boreći se za socijalnu pravdu na visokim razinama. Kroz projekte, 24sata kontinuirano diže svijest oko društvenih problematika, pokreće inicijative za boljitak društva, promiče hrabrost, humanost i poštenje te aktivira publiku kroz zabavni sadržaj.

Neki od najuspješnijih projekata 24sata su: Ponos Hrvatske, Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, Nestali, Anđeli i Digital Takeover.

Ponos Hrvatske[uredi VE | uredi]

24sata od 2005. godine dodjeljuje nagradu “Ponos Hrvatske” osobama koje su iskazale iznimnu hrabrost, humanost i poštenje u teškim i opasnim situacijama. Ovim iznimnim ljudima na posebnom događanju organiziranom u njihovu čast dodjeljuje se statua “Zajedno” koja simbolizira dobrotu i posebnost tih osoba. Nagrada je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović[8].

Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska[uredi VE | uredi]

Kao najveći hrvatski medij, 24sata je osjetio potrebu i odgovornost ukazati na potrebu mijenjanja zastarjelog obrazovnog sustava i uvođenje prijeko potrebnih promjena. Društveno-odgovornom platformom Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska 24sata od 2014. godine nizom aktivnosti potiče državne institucije[9], ali i stanovništvo Republike Hrvatske kako bi se založili za bolje obrazovanje sa svrhom postizanja napretka hrvatskog društva i bolje budućnosti u Republici Hrvatskoj.

Konferencija Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska organizacijska je ekstenzija istoimene platforme i prva konferencija o obrazovanju koja na jednom mjestu okuplja sve interesne skupine vezane za obrazovanje – od ministarstava, veleposlanstava, uglednih znanstvenika i profesora do studenata. Platformu su do sada su podržali i za nju kreirali sadržaj: Ban Ki-Moon[10], bivši glavni tajnik UN-a, predsjednica Republike Hrvatske[11], finski veleposlanik, Ministarstvo rada i socijalne skrbi, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, brojni istaknuti znanstvenici, profesori i poduzetnici.

Nestali[uredi VE | uredi]

Kao najveći i najodgovorniji hrvatski medij, 24sata odlučio je prekinuti više od dva desetljeća dugu šutnju i neizvjesnost. Povodom 25. obljetnice pada grada Vukovara, na svim svojim medijskim platformama 24sata je počeo objavljivati serijal “Nestali”. Želja je bila pokrenuti cjelokupnu hrvatsku i međunarodnu javnost[12] kako bi se ova tragična situacija napokon riješila, željelo se probuditi savjest svake osobe koja ima bilo kakve informacije koja je do sada ostala prešućena, svih onih koji skrivaju dokumente u kojima je zabilježena sudbina nestalih. Ovim projektom pokušava se pronaći odgovore o sudbinama nestalih i pokrenuti cjelokupnu hrvatsku i međunarodnu javnost kako bi se ova tragična situacija napokon riješila.

Anđeli[uredi VE | uredi]

Zajedno s udrugom Anđeli 24sata već je tijekom 2006. i 2007. godine pokrenuo akciju za donošenje zakona o statusu roditelja njegovatelja djece s najtežom invalidnošću[13]. Nakon godinu i pol, zajedno je izboreno donošenje zakona i to je bilo prvi put da je Vlada pod medijskim pritiskom donijela jedan zakon. U kolovozu 2007. godine na snagu je stupio zakon prema kojem roditelji najteže bolesne djece mogu postati njihovi njegovatelji i za to od države primati plaću od 2.000 kuna. Država im na to uplaćuje i doprinose. Do donošenja zakona roditelji bolesne djece bili su osuđeni birati između mogućnosti da ostave djecu u ustanovi i idu raditi ili da ostanu s djecom i ugroze vlastitu egzistenciju.

Digital Takeover[uredi VE | uredi]

Digital Takeover je inovativna edukacijska platforma pokrenuta 2015. godine s ciljem transformacije hrvatske digitalne scene, ali i povećanja ukupnog postotka ulaganja u digital[14]. Ova jedinstvena platforma na hrvatskom tržištu u organizaciji 24sata u kratkom vremenu postaje centralno mjesto za digitalnu komunikaciju najutjecajnijih hrvatskih decision-makera. Digital Takeover prati „digital-first“ strategiju 24sata i kao prvi takav projekt u Hrvatskoj potvrđuje lidersku ulogu 24sata u tom području. Ideju digitalne transformacije i poruku o važnosti ulaganja u digitalno oglašavanje Digital Takeover prenosi kroz niz evenata, predavanja i workshopova uz neprestanu medijsku pažnju koju daje ovoj temi. Digital Takeover iz godine u godinu na najvećoj regionalnoj digitalnoj konferenciji istog naziva okuplja brojne sudionike i digitalne stručnjake koji su s tržištem dijele najnovije trendove iz svijeta digitala.

Nagrade i priznanja[uredi VE | uredi]

24sata je medijska kuća s najvećim brojem osvojenih nagrada i priznanja u regiji – više od njih 80 u globalnoj i europskoj konkurenciji[15]. Među svim priznanjima posebno se ističe više od 20 nagrada za native studio 24sata što ga čini najnagrađivanijim native studijem na svijetu[16]. Brojnim nagradama za native kampanje prethodile su i one za najbolje naslovnice[17], a iza 24sata su i veliki projekti prepoznati na svjetskoj razini poput projekta Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska koji je nagradilo vodeće globalno udruženje news medija (INMA). Osim INMA-e, kvalitetu projekata 24sata prepoznale su i druge prestižne institucije: Digiday, Native Advertising Institut, WAN-IFRA, ICERTIAS, Effie i mnoge druge. Više do 80 različitih priznanja i nagrada u svega 13 godina otkako je 24sata prisutan na hrvatskom tržištu potvrđuje kvalitetan rad najbolje hrvatske redakcije i status 24sata kao najutjecajnijeg medija na domaćem tržištu. Uz brojna priznanja, 24sata stoji uz bok najvećim svjetskim i europskim medijskim kućama.

Istaknuta priznanja i nagrade[uredi VE | uredi]
 • Najbolji svjetski native studio s manje od 20 zaposlenika (srebro, Native Advertising Awards, 2018)[18]
 • Najbolji europski content studio (Digiday Media Awards Europe, 2018)[19]
 • Najinovativniji medijski projekt na svijetu – JoomBoos (INMA Global Media Awards, 2017)[20]
 • Najbolja kampanja za dobrobit zajednice (3. mjesto, INMA Global Media Awards, 2017)[21]
 • Najbolja medijska kuća u Europi u live streamingu na Facebooku (Digiday Awards Europe 2018)[22]
 • Najbolje dizajnirane internetske stranice (WAN-IFRA, 2009)[23]


Izvori[uredi VE | uredi]

 1. Istraživanje medijskih navika Hrvata u 2019. pristupljeno {{subst:TRENUTAČNIDAN}}. {{subst:TRENUTAČNIMJESECIME}} {{subst:TRENUTAČNAGODINA}}.
 2. "Porilook!" pristupljeno 4. veljače 2019.
 3. "24sata predstavlja prvi hrvatski mobilni html5 portal" pristupljeno 10. travnja 2019.
 4. "24sata - prvi hrvatski medij s Android aplikacijom!" pristupljeno 10. travnja 2019.
 5. "gemiusRating" pristupljeno 4. veljače 2019.
 6. "Snimi, prijavi, dojavi, pošalji i postani naš čitatelj reporter!" pristupljeno 4. veljače 2019.
 7. "INMA Global Media Awards finalists announced" pristupljeno 4. veljače 2019.
 8. "Ured Predsjednice RH" pristupljeno 18. travnja 2019.
 9. "'Ne treba puno za promjene, ali djeca nam ne mogu više čekati'" pristupljeno 10. travnja 2019.
 10. "Ki-moon: Školovao sam se u razrušenoj zemlji, pod stablom" pristupljeno 10. travnja 2019.
 11. Predsjednica RH o Boljem obrazovanju pristupljeno {{subst:TRENUTAČNIDAN}}. {{subst:TRENUTAČNIMJESECIME}} {{subst:TRENUTAČNAGODINA}}.
 12. "Još se traga za 1.905 ljudi koji su nestali u Domovinskom ratu" pristupljeno 10. travnja 2019.
 13. "NOVA AKCIJA 24SATA: Pomozimo djeci anđelima!" pristupljeno 10. travnja 2019.
 14. Digital Takeover predstavlja know how za puni tržišni potencijal pristupljeno 10. travnja 2019.
 15. "24sata.biz" pristupljeno 10. travnja 2019.
 16. "Native studio 24 sata najbolji na svijetu" pristupljeno 10. travnja 2019.
 17. "Naše su naslovnice najbolje u Europi: Novine 24sata na vrhu" pristupljeno 10. travnja 2019.
 18. 2018 Winners – Native Advertising AWARDS (engleski) pristupljeno 18. travnja 2019.
 19. "Digiday Media Awards Europe: 24sata odnijela čak dva zlata!" pristupljeno 18. travnja 2019.
 20. "INMA: Best Practice - Going Where no Croatian Media has Gone Before" pristupljeno 18. travnja 2019.
 21. "INMA reveals Global Media Awards winners, New York Times nabs top honour" pristupljeno 18. travnja 2019.
 22. Awards, Digiday (12. listopada 2017.). We Are Social leads the first Digiday Content Marketing Awards Europe with five nominations (engleski). Digiday pristupljeno 18. travnja 2019.
 23. "Ifra XMA Cross Media Awards 2009 - Projects" pristupljeno 18. travnja 2019.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]