25. prosinca u Domovinskom ratu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Domovinski rat po nadnevcima: 25. prosinca u Domovinskom ratu.

1989.
- Po prvi put, nakon 40 godina od završetka 2. svjetskog rata, komunisti građanima Hrvatske čestitali Božić, predsjednik CK SK Hrvatske Ivica Račan čestitao vjernicima Božić preko javnih medija.

1990.
- Slovenski narod plebiscitom odlučio: za suverenu i samostalnu Sloveniju glasovalo 88,2 posto od 93,2 posto građana izašlih na birališta s pravom glasa.
- Za predsjednika Predsjedništva SR Crne Gore izabran kandidat Saveza komunista Momir Bulatović dobivši 76,9 posto glasova ukupnog broja birača.
- Socijalistčka partija Slobodana Miloševića, nakon drugog izbornog kruga u Srbiji, uvjerljivo pobijedila sa ukupno 194 poslanička mjesta, što predstavlja 78 posto mjesta u Skupštini Srbije, oporba dobila samo 56 mjesta.

1991.
- Papa, u svom božićnom blagoslov Urbi et orbi, molio za prestanak rata u Jugoslaviji i "dragoj hrvatskoj zemlji".
- Pleso, posljednja kasama jugovojske na zagrebačkom području, od Božića je u rukama hrvatske vojske. Napuštanjem Plesa i posljednji jugovojnik napustio Zagreb.
- Na Božić ugosoldateska topnički tukla Osijek, Karlovac, Sisak i Šibenik.
- Knin su po prvi put u ratu protiv Hrvatske, kao odgovor na napade na hrvatske gradove za Badnjak i Božić, gađali hrvatski topnici. Centar Knina pogođen je sa dvadesetak razornih projektila.

1992.
- Zenički Centar za istraživanje ratnih zločina i genocida nad Muslimanima prikupio 350.000 jediničnih informacija o zločinima srpskih agresora, evidentirao 17.000 nestalih i ubijenih, te prikupio podatke i fotografije 500 ratnih zločinaca, među kojima 32 žene, čija je specijalnost bila kastriranje "neprijatelja".

1993.
- Čelnik Srpske demokratske stranke Zoran Đinđić izjavio na austrijskoj TV da Srbija nije ni na koji način umiješana u rat u Bosni, gdje se bore Hrvati protiv Muslimana i Muslimana međusobno, te da je to etnički i građanski rat u kojem već odavno nema ni jednog srpskog vojnika.

1994.
- Hrvatski Amerikanci oštro protestirali (pridružili su im se i neki američki Židovi), uz pitanje, bi li mr. King također doveo na ekran i mr. Hitlera, na pojavu Slobodana Miloševića na TV mreži CNN u emisiji Larry King Live.

1995.
- Nakon oslobađanja okupiranih teritorija upozorili smo na ono protiv čega smo se uvijek borili za vrijeme rata, da se ni u zakonitoj obrani ne čine zlodjela koja bi prešla granicu zakonite obrane, izjavio u svom božićnom intervjuu "Večernjem listu" nadbiskup zagrebački kardinal Franjo Kuharić.

1996.
- Božić u Hrvatskoj proslavljen na tradicionalan način, a na polnoćki u zagrebačkoj Katedrali, koju je predvodio kardinal Franjo Kuharić, uz brojne vjernike, bio nazočan i predsjednik Tuđman. Kardinal se obratio i predsjedniku Tuđmanu, naglasivši da u misu uključuje i njegovo "zdravlje, službu, služenje dobrobiti hrvatskog naroda i svih građana Hrvatske".

Izvori[uredi VE | uredi]

RomanH-01.pngI, heavily serifed.pngRomanC-01.png Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica Hrvatskog informativnog centra. Vidi Dopusnicu Hrvatskog informativnog centra za Wikipediju na hrvatskome jeziku.