25. travnja u Domovinskom ratu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Domovinski rat po nadnevcima: 25. travnja u Domovinskom ratu.

1990.
- Sabor Socijalističke Republike Hrvatske na sjednici Vijeća općina i Društveno-političkog vijeća donio Ukaz o proglašenju Zakona o političkim organizacijama.

1991.
- Na sjednici Vrhovnog državnog vijeća u Zagreba pod predsjedanjem predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana predloženo da se referendum raspiše 19. svibnja 1991 godine.
- Komanda 5. vojne oblasti nedavno izdala naredbu o zabrani ulaska svim ovlaštenim osobama iz štabova Teritorijalne obrane u vojna skladišta u kojima se čuva prije oduzeto oružje i vojna oprema Teritorijalne obrane Hrvatske, saznaje Hina iz pouzdanih izvora.

1992.
- Ministri vanjskih poslova Austrije, Mađarske, Hrvatske i Slovenije poslali zahtjev Vijeću sigurnosti UN da zaustavi napade Srba na nezaštićena područja u BiH.
- SAD obznanile da će priznanje nove Jugoslavije, koju kane osnovati Srbija i Crna Gora, ovisiti o prekidu rata u BiH.
-- S jučerašnjim danom u Hrvatskoj 184 tisuće izbjeglih iz BiH.
- Srpski terorizam u Nacionalnom parku "Krka", razorena povijesna jezgra Skradina, uništen biljni pokrov parka i stoljetne šume, a mine su pogađale i same slapove.

1993.
- Potpisan hrvatsko-muslimanski sporazum o prekidu sukoba u BiH.
- U Mostaru se stanje postupno normalizira - Armija BiH i HVO napustili sve prostore na desnoj obali Neretve.
- HVO napustio Travnik.
- Zemlje EZ-a više ne isključuju mogućnost zračnih napada na srpske snage u BiH, ali su protiv naoružavanja Muslimana.
- Većina Amerikanaca odobrava mogućnost da SAD pokrenu zračne napade kako bi zaustavili sukobe u BiH.

1994.
- Moj posjet Beogradu uvjetovali smo otvaranjem komunikacija, i na to nismo dobili izravan odgovor. Beograd i posredno i izravno šalje poruke da želi pregovarati. Mi jesno za normalizaciju, ali će njezina brzina ovisiti o procesu reintegracije okupiranih područja, izjavio dr. Mate Granić u intervjuu "Večernjem listu".
- Dok je Srba postojat će tri srpske države - Srbija, "republika srpska" i "republika srpska krajina", izjavio Milan Martić na komemorativnom skupu u Jasenovcu, kome su, među ostalima, prisustvovali iz Beograda Buba Morina, Klara Mandić, Borislav Mikelić, a umjesto očekivanog patrijarha Pavla stigao je episkop slavonski Lukijan.
- Jačamo hrvatski loby, želimo izgraditi zajedništvo iseljenih Hrvata kakvo su postigli drugi iseljenički narodi, poput Židova, Iraca, Talijana, Poljaka, rekao ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Hrvatskog informativnog centra Ante Beljo u intervjuu "Večernjem listu".

1995.
- U Dubrovniku se sastala izaslanstva Republike Hrvatske i Republike Crne Gore kako bi, u sklopu zajedničke međudržavne komisije, razmotrili pitanja u vezi s Prevlakom - u radu zajedničke komisije sudjelovali i predstavnici UN-a koje je predvodio Yasushi Akashi.
- Siguronosno stanje na pakračko-lipičkom području u posljednje vrijeme složenije, rekao Nikola Ivkanec, zapovjednik pakračke policije.
- Srpske snage uklonile zapreke i auto-cesta Zagreb-Lipovac otvorena za promet oko 5.30 sati.
- Školski udžbenik "Poznavanje društva", autora Envera Imamovića i Joze Bošnjaka, izdan u Sarajevu, učeničke četvrtih razreda "uči" da su Hrvate u Bosnu naselili Turci te da su Hrvati ustaše i istrebljivači Muslimana-Bošnjaka.
- Bosanski vođa Srba Radovan Karadžić, kako piše njemački "Die Welt", zaprijetio trećim svjetskim ratom ako međunarodna zajednica ne prizna srpsku državu u Hrvatskoj.
- Hrvatsko izaslanstvo pod vodstvom dr. Žarka Domjana u Strasbourgu, na sjednici parlamentarne skupštine Vijeća Europe, iznijelo nezadovoljstvo sporošću procedure primanja Hrvatske u Vijeće Europe.
- Izvršni direktor Međunarodne helsinške federacije za ljudska prava Aron Rhodes izrazio zabrinutost stanjem ljudskih prava u tzv. Jugoslaviji, jer, kako govore izvještaji raznih međunarodnih udruga, ta se država rukovodi načelima vladavine policije i bezakonja.

1996.
- Visoko povjereništvo UN za izbjeglice (UNHCR), koje je prema odredbama Mirovnog sporazuma o BiH ovlašteno za organiziranje povratka izbjeglica u BiH, do sada nije potvrdilo da postoje uvjeti da taj proces počne u većim razmjerima.

Izvori[uredi | uredi kôd]

RomanH-01.pngI, heavily serifed.pngRomanC-01.png  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatskog informativnog centra (http://www.hic.hr/).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: HIC.
Dopusnica nije potvrđena OTRS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.