29. listopada u Domovinskom ratu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Domovinski rat po nadnevcima: 29. listopada u Domovinskom ratu.

1991.
- U Splitu se pridružili mnogi čamci i brodovi konvoju mira za Dubrovnik.
- Hrvatski Sabor i Vlada formirali Odbor za povratak građana Iloka u njihov grad.
- Osamdeset posto birača odazvalo se referendumu za autonomiju Sandžaka kojeg su organizirali Muslimani kao većinski narod u toj regiji, a 90 posto glasovalo za autonomiju..
- Prilikom napada aviona JRV na Barcs uništeno pet grobova na seoskom groblju. Mađarska vlada poslala protest zbog ove akcije.
- Na Madridskom summitu, Gorbačov i Bush raspravljali o jugoslavenskoj krizi.
- Ministarsko vijeće EZ-a poslalo ultimatum Srbiji koja hašku konferenciju koristi kao pokriće za rat.

1992.
- Da nije bilo pobjeda Hrvatske vojske na svim bojištima u Hrvatskoj ne bismo u pregovorima postigli ono što smo postigli, ne bi nas Europa i čitav svijet priznali, ne bismo imali na svojoj strani i mirovne snage UN, rekao u oslobođenom Dubrovniku predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.
- Na Južnom bojištu borila se i pobijedila cijela Hrvatska, izjavio u Dubrovniku general zbora Janko Bobetko, a predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman dodao da su hrvatski branitelji pod zapovjedništvom generala Bobetka izvršili povijesnu zadaću obranivši južni dio domovine od Neretve do Prevlake.
- U pismu predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman upozorava kako je krajnje vrijeme da se neki muslimanski političari otrijezne u svojim shvaćanjima o nekakvoj građanskoj BiH.
- Kompletna arhivska dokumentacija Nezavisne Države Hrvatske i dokumenti o NDH predani iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Arhivu Hrvatske.
- Stručnjak UN za sudsku medicinu dr. Clyde Snow izjavio da sve ukazuje na to da je pokraj Vukovara otkrio masovnu grobnicu u kojoj su tijela Hrvata koje su iz gradske bolnice odveli pripadnici jugoslavenske armije i srpskih paravojnih skupina.
- Lord Owen izjavio u Londonu kako bi bivša Jugoslavija mogla postati drugi Libanon, ako se zaraćene strane ne suglase s nacrtom novog Ustava BiH.

1993.
- Pročelnik Ureda za zaštitu ljudskih prava HR Herceg-Bosne Vladislav Pogarčić uputio prosvjedno pismo zapovjedniku UNPROFOR-a za BiH generalu Briquemontu i zapovjedniku britanskog bataljuna UN za BiH generalu Vereau Hayesu, u povodu izjava britanskog časnika Angusa Ramseya o slučaju 'Stupni Do', u kome on izjednačenje istragu muslimanskog zločina nad hrvatskim civilnim pučanstvom u selu Rastovci s onom koja se vodi u Stupnom Dolu, javlja HABENA iz Mostara.
- Pripadnici nordijskog bataljuna UN u selu Stupni Do do petka pronašli 25 mrtvih tijela, od kojih su neka bila masakrirana, izvijestili u Uredu za javnost UNPROFOR-a u Zagrebu.
- Bili smo vrlo neskloni raspadu Jugoslavije, jer smo slutili rat, izjavio ministar vanjskih poslova Velike Britanije Douglas Hogg u intervjuu za "Večernji list".
- Dozapovjednik GS HVO general bojnik Milivoj Petković zapovijedio izvršenje cjelovite istrage u svezi s događajem u Stupnom Dolu, javlja HABENA.
- Ako se ne pojavi neka nova zapreka, ovi bi dana trebalo početi istraživanje "Ovčare", jedne od masovnih grobnica iz velikosrpskog osvajačkog rata, izjavio za "Večernji list" Cherif Bassiouni, predsjedavatelj Komisije UN za istraživanje ratnih zločina.

1994.
- Završen spor hrvatske policije s UNPROFOR-om, postavljen zajednički punkt, te je tako ponovno otvoren prijelaz u Lipiku.
- Armija BiH ušla u Bosansku Krupu.
- Minsitar vanjskih poslova tzv. SRJ Vladimir Jovanović izjavio kako će njegov susret s hrvatskim ministrom Granićem, 4. studenog u Zagrebu, biti "početak obnovljenog dijaloga" te da "su srpsko-hrvatski odnosi oduvijek bili kičma odnosa u bivšoj Jugoslaviji".

1995.
- Građani Hrvatske danas na 6.684 biračka mjesta u zemlji i 239 u inozemstvu birali zastupnike u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske.
- Trebinjski Srbi danas oko podneva, kada je najviše ljudi izišlo na birališta, iznenada dalekometnim topovima napali šire dubrovačko područje od Prevlake do Slanoga.
- U američkom veleposlanstvu u Zagrebu razgovarali Šarinić, Galbraith i Stoltenberg o reintegraciji istočne Slavonije, a hrvatski pregovarač izjavio da pregovora s pobunjenim Srbima u istočnoj Slavoriiji više neće biti prije odlaska u SAD.
- Odbijanjem potpisivanja sporazuma u Osijeku, kojeg su im ponudili Stoltenberg i Galbraith, pobunjeni Srbi samo potvrdili da neće i. ne žele prihvatiti mirnu reintegraciju istočnih hrvatskih područja u sustav Republike Hrvatske. Tako jedan od pregovarača, Slavko Dokmanović poručuje: "Prije ću sebi odsjeći ruku nego tako što potpisati".
- Nesrpski civili od 1992. godine robovski rade u srbijanskim ugljenokopima, objavljuje hamburški "Der Spiegel".
- SAD razmatraju mogućnost suspenzije ekonomskih sankcija protiv Srbije čim bude zaključen mirovni sporazum o BiH, izjavio u Washingtonu američki državni tajnik Christopher.
- Procjenjuje se da je 6.000 Muslimana masakrirano u srpnju ove godine kada su Srbi osvojili Srebrenicu, piše "The New York Times".
- Njemačka humanitarna organizacija "Kroatienhilfe Usinger-Land" od početka Domovinskog rata u Hrvatsku dopremila 51 šleper pomoći.

1996.
- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman primio u Zagrebu ministra vanjskih poslova SRJ Milana Milutinovića, a u razgovoru istaknuo da Hrvatska, zbog opravdanog nezadovoljstva prognanika i cjelokupne hrvatske javnosti, ne može pristati na to da se mandat UNTAES-a u hrvatskom Podunavlju produlji na šest ili dvanaest mjeseci.

Izvori[uredi VE | uredi]

RomanH-01.pngI, heavily serifed.pngRomanC-01.png Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica Hrvatskog informativnog centra. Vidi Dopusnicu Hrvatskog informativnog centra za Wikipediju na hrvatskome jeziku.