3. gardijska brigada Jastrebovi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
3. gardijska brigada HVO-a "Jastrebovi"
Patch of the 3rd Guard Brigade.svg
Oznaka 3. gardijske brigade HVO-a
Aktivna 1994.2005.
Država Bosna i Hercegovina
Odanost Hrvatska Republika Herceg-Bosna
Grana Hrvatsko vijeće obrane
Vrsta motorizirana brigada
Vojarna Vitez
Zaštitnik sv. Ivan Krstitelj
Sudjelovanje u borbama Bošnjačko-hrvatski sukob
Operacija Cincar
Operacija Zima '94.
Operacija Ljeto '95.
Operacija Maestral
Zapovjednici
Istaknuti
zapovjednici
brigadir Ilija Nakić

3. gardijska motorizirana brigada je bila gardijska brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini. Brigada je utemeljena 18. siječnja 1994. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a. Zapovjedništvo brigade je bilo u vojarni "Busovača" preko puta bivše JNA vojarne "Draga".Prije izgradnje nove vojarne,Zapovjedništvo brigade se nalazilo u krugu tvornice SPS u Vitezu. Zapovjednik brigade je bio brigadir Ilija Nakić.

Povijest[uredi VE | uredi]

Brigada je prošla mnoge bojišnice centralne Bosne, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo ...) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su 54 pripadnika te brigade. 3.gardijska brigada Jastrebovi je u operaciji Maestral sudjelovala uz HV dok su 1. i 2. gardijske HVO-a bile stacionirane prema Jajcu.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl.

Tijekom 2001. godine, 3. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi. Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne. Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Sastav[uredi VE | uredi]

U brigadu su ušle skoro sve PPN postrojbe koje su djelovale na području Lašvanske doline,Kiseljaka i Žepča. Pješačke bojne (3) su bile stacionirane u Vitezu (u krugu tvornice SPS.zatim u vojarni Brizjak),Kiseljaku i Žepču.Brigada je u punom sastavu imala 3500 vojnika. Brigada je sudjelovala u svim važnijim operacijama DR.

Galerija[uredi VE | uredi]

Srodni članci[uredi VE | uredi]

Unutarnje poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]